GLASANJE ZA GONKURA U SRBIJI? Predlog Francuskog instituta

V. C. S.

02. 11. 2022. u 11:34

DO kraja ove nedelje znaće se ko je dobitnik jedne od najprestižnijih evropskih književnih nagrada - Gonkurove nagrade za najbolji roman objavljen na francuskom jeziku.

Foto N. Fifić

Četvoro finalista Gonkurov žiri ove godine izabrao je 25. oktobra, na većanju u Bejrutu, a kako "Novosti" saznaju, treći krug sledeće godine mogao bi sa se održi u Beogradu!

U Francuskom institutu u Srbiji potvrđeno nam je da je direktor Stanislas Pjere u pregovorima sa Akademijom Gonkur i da im se predlog u načelu dopada, ali još nema definitivnog odgovora.

Ono što bi "moglo" da pogura srpsku prestonicu jeste činjenica da će Francuska dogodine biti počasni gost Sajma knjiga, a ova manifestacija vremenski se poklapa sa glasanjem za Gonkurove finaliste.

- Članovi Akademije Gonkur redovno se sastaju, a od septembra do oktobra, i na svakom sastanku biraju knjige koje ulaze u trku za Gonkurovu nagradu. Nakon prve selekcije ostaje "u igri" 15 naslova, nakon druge - osam, a nakon treće četiri najbolja. Početkom novembra sledi proglašenje dobitnika. Ukoliko predlog direktora u vezi sa Beogradom bude prihvaćen, ta treća selekcija biće održana u Klubu književnika - kažu u Francuskom institutu.

Ovogodišnji finalisti su Brižit Žiro (Vivre vite), Kloe Korman (Les Presque Soeurs), Đulijano da Ampoli (Le Mage du Kremlin) i Mekenzi Orsel (Une somme humaine). Od 1902. godine pobednik se svake godine proglašava prve nedelje novembra, u pariskom restoranu "Druan".

Pogledajte više