POČINJE FESTIVAL "BEZ PREVODA": "Atelje 212" donosi "Rolerkoster"

N. J. 01. 11. 2022. u 09:40

U UŽICU večeras počinje 27. po redu Jugoslovenski pozorišni festival, a pozorišni kritičar i selektor prestižne regionalne smotre teatara Bojan Munjin odabrao je sedam ostvarenja koja će se takmičiti za nagrade „Ardalion“.

JPF Užice

Festival otvara predstava „Rolerkoster“ beogradskog „Ateljea 212“, po tekstu Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj.

U narednim danima, publika će biti u prilici da vidi sledeća ostvarenja: „Rat i mir“ prema romanu Lava Tolstoja u režiji Borisa Liješevića (Narodno pozorište Beograd), „Jugoslavija, moja otadžbina“ prema romanu Gorana Vojnovića u režiji Marka Misirače (kooprodukcija NP Banjaluka, NP Prijedor, NP Nova Gorica), „Ajhman u Jerusalimu“ po tekstu i u režiji Jerneja Lorencija (Zagrebačko kazalište mladih), „Mesec dana na selu“ prema komadu Ivana Turgenjeva u režiji Milana Neškovića (Narodno pozorište Užice), „Čudo u Šarganu“ prema komadu Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića (Jugoslovensko dramsko pozorište) i komad „Bez portfelja“ prema tekstu Stevana Koprivice u režiji Branislava Mićunovića (Gradsko pozorište Podgorica). 

- Tehnološko i za čoveka neprijateljsko ubrzanje, ratovi i njihove posledice, nedostojan život, nasilje i apatija, čine tužnu fresku koju svakodnevno gledamo. Ako je svet doveden do granice opstanka, onda ne možemo da se u očaju tešimo kako su za taj rub odgovorni samo neki, nego i svako od nas mora da preispita svoja dela, misli, reči i propuste. Zato ovogodišnje izdanje festivala ne može da bude veselo, kao da se ništa ne događa - naglasio je selektor festivala Bojan Munjin. - Između nas i onoga vrednog što nam je nadohvat ruke nalaze se, oduvek, zablude, krivi postupci i otrovno sebeljublje. O tome govore predstave koje nudimo sudu festivalske publike, uz uverenje da ćemo se uz njih moći preispitati, na tasu koliko jesmo i koliko kao ljudi možemo biti.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više