"PRAVOSLAVNA REČ" I "PROMETEJ" - NAJBOLJI: Dodeljene nagrade izdavačima na Međunarodnom sajmu knjiga

V. N.

28. 10. 2022. u 10:44

NAGRADA za izdavača godine na 65. Beogradskom sajmu knjiga ravnopravno je dodeljena "Prometeju" i "Pravoslavnoj reči", izdavačkim kućama iz Novog Sada, saopštili su organizatori.

Foto M. Anđela

Na svečanosti uručenja na Sajmu knjiga priznanje za izdavački poduhvat godine dobio je "Službeni glasnik" za Sabrana dela Franca Kafke i Sabrana dela Stanislava Krakova.

Najbolji izdavač iz regiona je Akademija nauka Republike Srpske za ediciju "Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima", a iz dijaspore Matica srpska, Društvo članova iz Crne Gore za knjigu "Crna Gora kroz istorijska dokumenta - narod, jezik, država" Jovana B. Markuša. Specijalna priznanja za izdavača, knjigu ili strip pripala su Biblioteci grada Beograda za ediciju "Festovih 50", kući "Darkvud" za stripove "Korto Malteze" i "Modesti Blejz", "Čigoja štampi" za Biblioteku "Ortograf" i Književnoj opštini Vršac za 50 godina postojanja.

Prema mišljenju žirija, Nagrada za dečju knjigu godine je pripala ediciji "Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu" u izdanju "Pčelice" iz Čačka, a za najlepšu knjigu proglašen je serijal knjiga Celokupna dela Branka Vučićevića u izdanju Filmskog centra Srbije, u grafičkoj opremi Boruta Vilda. Najlepša dečja knjiga je "Babaroga" ("Kreativni centar"), autorke Jelene Živanović i ilustratora Borisa Kuzmanovića.

Specijalno prizanje za mladog dizajnera pripalo je Ani Petrović za "Stripoterapiju", u izdanju "Kreativnog centra".

Pogledajte više