DEČJE KNJIGE NA SAJMU: Uzbudljivi predeli mašte

V. N.

18. 10. 2022. u 15:32

NAJMLAĐIM čitaocima, "Glasnik" je namenio nove naslove "6 koraka napred" Jasenke Lazić, "lagano naučnu bajku" čiji junaci svakog dana popravljaju sebe i žele da prihvate vrline i mane sveta u kojem žive, i "Milan, Vesna i jedna kuća tesna" Jelene Vukić, zabavnu avanturu brata i sestre koji su primorani da se udruže i reše niz zagonetki.

Toša Borković

"Kreativni centar" predstaviće više od stotinu novih i originalnih izdanja, poput "Mi nezaustavljivi - Kako smo osvojili svet" Juvala Noe Hararija, prve od četiri knjige u serijalu u kom priča o istoriji čovečanstva (povratak u kameno doba u ovom delu) podstiče decu da postavljaju pitanja i da se uče kritičkom mišljenju o prošlosti, kako bi bolje razumeli društvene probleme koji nas danas okružuju. Tu je i "Novčić sudbine", kojim autorka Ivana Nešić zaokružuje trilogiju "Zelenbabini darovi" - koja uz redizajn izdanja i ilustracije Dobrosava Boba Živkovića u punom sjaju iščekuje nove generacije koje će odrastati uz ovog velikog i voljenog književnog junaka. Pred mališanima su i "Priče o Vuku Stanivuku", spisateljski prvenac Jelene Milutinović sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića, "Loki" koji nas vodi u svet nordijskih bogova, treća knjiga tinejdž serijala o Nini Kovač i Maksu - "Sve što (ni)sam promenila" Dragane Mladenović...

I "Blum izdavaštvo" se odvažilo da krene u avanturu objavljivanja knjiga za decu, u ediciji "Telemah" - za čitaoce početnike pripremili su priručnik za učenje abecede, rimovanu priču o slovima u 30 epizoda "Sakupljač slova", u kojoj svaku slovnu zgodu prate autorske ilustracije Nade Arsenov. Za one koji su već naučili da čitaju tu je hit serijal "Strika i ja: zebra na aerodromu", urnebesna priča o devojčici koja obožava svog strica koji joj uvek sa svojih putešestvija po belom svetu donosi najneobičnije priče i poklone, a izdanje sadrži i pesme.

"Dereta" za tinejdžere donosi nove nastavke popularnih ilustrovanih serijala: "Dnevnik šonjavka 15 - Rizičan poduhvat", "Roli Džeferson i njegova veoma prijateljska avantura", kao i "Nezgode Maksa Kramblija 2: Haos u osnovnoj školi".

Kod "Male Lagune", za najmlađe, tu su naslovi kao što je "Meda Čeda" Bendžija Dejvisa, za školarce knjige poput "Priča o čudesnim mitskim bićima" Stefanije Leonardi Hartli ili "Boginja" Janine Ramires, ali i "Pokretne slike" Terija Pračeta za sve fanove.

"Odiseja" najmlađe čitaoce upoznaje sa popularnim autorima iz inostranstva koji ranije nisu prevođeni na srpski jezik. U pitanju su Ros Velford, čuveni britanski pisac za decu i njegov roman prvenac "Kako sam putovao kroz vreme sa hrčkom", ili čuvene poljske autorke Roksane Jendžejevsku-Vrubel, sa zbirkom priča "Sedam veličanstvenih" koja koristi kalupe dobro poznatih bajki i transformiše ih u moderan diskurs.

BONUS VIDEO: NAJBOLjE KARIKATURE U SRBIJI: Otvorena izložba, počeo Festival “Novosti”

Pogledajte više