DOMAĆI ROMAN: Majstori proze na Sajmu knjiga

V. N.

18. 10. 2022. u 13:13

POSLE dugogodišnjeg ćutanja, jedan od najistaknutijih naših savremenih pisaca, akademik Goran Petrović, oglasio se sa dva romana: "Papir" i "Ikonostas" u izdanju "Lagune".

Toša Borković

U prvom, pisac priča o jednom događaju u renesansnoj Italiji, a u drugoj, fantastičnoj pripovesti ikone će na svom putu doživeti mnoge nevolje, presretaće ih i Turci, i razbojnici, i morske nemani, i vremenske nepogode...

"Kad đavoli polete" je novi roman Vladimira Kecmanovića, priča o zlostavljanju dečaka. "Laguna" je objavila i roman "Muk" Gorana Milašinovića, novu njegovu priču o zločinu protiv prirode, a u "Paklenoj putarini" glavni junak Vladimira Kopicla otiskuje se na putovanje na Daleki istok.

"Mica, Beograd i odvratni Britanac" Mirjane Đurđević urnebesni je političko-psihološki triler, čija glavna junakinja, poznata predratna književnica, životari svoje treće doba na tavanu sopstvene kuće, jer su je oslobodioci oslobodili i viška stambenog prostora, dok jedinu vezu s novim vremenom predstavlja njen nezvanično usvojeni kalmički sin Ljalja.

Novi istorijski, "Roman o Pašiću", napisao je Nikola Moravčević a objavio "Arhipelag", na čijem će se štandu naći i "Koljka i Sašenjka" Uglješe Šajtinca, "Dobošarski dnevnik" Ratka Dangubića, "Kukavičke junačke pesme" Milana Todorova, "Lakonogi dan" Jelene Lengold...

"Službeni glasnik" ponudio je čitaocima novi roman Jovice Aćina "Hodočašće u Sodomu" - delo, prema rečima Gojka Tešića, kratko, efektno, a kad je i crno nije bez vedrine i satiričnih nota.

Moderni poetski roman "Rejčel", ljubavna priča autora Radovana Nastića, triler "Njujorško zaveštanje" Zorane Kokir, roman-zagonetka "Igra beskonačne zakrivljenosti" Zorane Manić, među naslovima su kuće "Portalibris".

Triling dama - romansijerki predstaviće se na štandu "Derete", koja je uz istorijsku dramu o sudbini Srbije - trilogiju Tajane Poterjahin "Varoška legenda: Prvi sneg, Đavolji tefter i Neman", objavila i "Krug dvojke" Maše Rebić i "Moj život s Begbedeom" Biljane Vilimon.

Roman "Varvarin u Evropi" Bojan Savić Ostojić napisao je dok je učestvovao u prevodilačkom programu u Švajcarskoj krajem prošle godine. Objavio ga je "Kontrast", koji je čitaocima ponudio i "Ministra" Stefana Boškovića, psihološki i politički triler koji otvara pitanja o savremenom društvu.

U svom Jubilarnom "Kolu" SKZ je objavila knjigu Emira Kusturice "Vidiš li da te ne vidim", čiji su glavni junaci Handke i Kusturica, kao i roman "Rod oraha" Zadruginog pesnika Dragana Hamovića.

"Turčin šahista", mnogo hvaljeni roman Aleksandra Šurbatovića, izdanje je kuće "Blum".
"Kornet" za sajam priprema prvenac Rastislave Šejić, epistolarni roman "Dignuto sidro", istovremeno porodičnu sagu i priču o priči, odnosno pripovest o pisanju romana, ali i dopunjeno izdanje proročkog hit romana Pavla Ćosića "Leposava".

Dobitnica prve nagrade "Grozdana Olujić" za zbirku priča "Srneća leđa" Ana Marija Grbić predstaviće se romanom "Mrtvi na dodir" u izdanju "Geopoetike".

BONUS VIDEO: NAJBOLjE KARIKATURE U SRBIJI: Otvorena izložba, počeo Festival “Novosti”

Pogledajte više