TIŠMA JE MOGAO DA NAPIŠE SVE: Muharem Bazdulj o velikom piscu čiji opus možda još uvek nije vrednovan koliko zaslužuje

Novosti online 12. 10. 2022. u 21:57

MUHAREM Bazdulj održao je deseto predavanje u okviru ciklusa „Arheologija Atlantideˮ, predstavivši život i delo Aleksandra Tišme baš u Kulturnom centru grada za koji je pisac „stvaralački i životno bio fiksiranˮ do smrti.

KCNS

Naslov predavanja „Aleksandar Tišma: Za crnom sudbinomˮ parafraza je jednog Tišminog romana i uvod u priču o njegovom bogatom opusu koji, kako to Bazdulj ističe, jeste prepoznat i visoko vrednovan, ali je možda i dalje „ispod onoga gde bi trebalo da budeˮ.

   Predavanje hronološki prati ključne epizode iz Tišminog života, njegov status kao kulturnog radnika, novinara i pisca, uz osvrt na celoživotnu praksu vođenja dnevnika, te slanja pisama supruzi sa putovanja, što danas predstavlja književno-istorijsko svedočanstvo prvoga reda i dragoceni uvid u autoreferencijalni segment piščevog opusa.

   Jevrejin po majci i Srbin ličkog porekla po ocu, Tišma je bio obeležen, što je tek kasnije našlo svoje mesto i u njegovom proznom izrazu. Uz romane Upotreba čoveka i Knjiga o Blamu nastupa njegova zvanična afirmacija u književnoj javnosti, praćena nagradima i, najzad, pogodnim uslovima za brojna putovanja koja su bila važan deo Tišminog života.

  Veliki pisac i veliki putnik, prema oceni predavača, stoji u redu sa najreprezentativnijim imenima srpske književnosti, što bi zaslužio i da je iza sebe ostavio samo jednu priču „Što se nije znalo“ koju je Bazdulj pročitao u završnici predavanja, poentirajući sudom da pisac koji ovakvu priču napiše, zapravo „može da napiše sveˮ.

 Predavanje Muharema Bazdulja „Aleksandar Tišma: Za crnom sudbinomˮ može se  pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pogledajte više