VOŽNJA KROZ ŽIVOTE: Za 15 godina prikazano oko 250 filmova za više od 80.000 gledalaca

I. Mitić

16. 09. 2022. u 11:15

NOVO izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), koje na jednom mestu donosi najnovija filmska ostvarenja sa prostora bivše Jugoslavije, ove godine se održava od 15. do 20. septembra u Leskovačkom kulturnom centru, Narodnom pozorištu i na onlajn platformi.

Trag divljači

Selektor 15. festivalskog izdanja hrvatski reditelj Ognjen Sviličić poručuje da je ovogodišnji izbor filmova za glavni takmičarski program "Vožnja kroz živote ljudi u bivšoj Jugoslaviji". Za glavnu festivalsku nagradu za režiju "Živojin Žika Pavlović" ove godine nadmetaće se devet regionalnih ostvarenja.

To su "Heroji radničke klase" Miloša Pušića, sa Jasnom Đuričić i Borisom Isakovićem u glavnim ulogama, "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, kao i "Leto kad sam naučila da letim" Radivoja Andrića.

Iz Hrvatske stižu filmovi "Zbornica" Sonje Tarokić, ovenčan Zlatnom arenom u Puli za najbolji film i režiju, kao i "Stric" Davida Kapaca i Andrije Mardešića sa legendarnim Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi. Slovenačka filmska produkcija biće predstavljena delima "Prasica" Tijane Zinajić i "Inventura" Darka Sinka.

Film Sisterhood Dine Dume je delo koji stiže iz Severne Makedonije, a iz Crne Gore u glavnoj takmičarskoj konkurenciji je Ivan Bakrač sa ostvarenjem "Poslije zime". O najboljima će odlučivati tročlani žiri koji čine: glumica Jana Stefanovska i reditelji Dalibor Matanić i Srđan Dragojević.

Jubilarni LIFFE, koji godinama neguje sećanje na delo velikog reditelja Živojina Žiku Pavlovića, otvara, van konkurencije, film "Trag divljači" reditelja Nenada Pavlovića. To je i omaž crnom talasu Živojina Pavlovića, jer je sin jednog od najznačajnijih autora u srpskoj kinematografiji, ovaj film zasnovao na nekoliko romana svog oca.

Publika će imati priliku da vidi i filmove studenata režije iz celog regiona kao i posebnu takmičarsku selekciju "Divlji film". U pratećem programu biće održane promocije knjiga i izložbe posvećene filmu, tribine "U krupnom planu" kao dve radionice, namenjene studentima režije koje će biti prenošene i putem interneta. Organizator LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije.

AFIRMACIJA POKRETNIH SLIKA

OVOGODIŠNjA nagrada za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, koja takođe nosi ime Živojina Pavlovića, biće dodeljena proslavljenom makedonskom reditelju Milču Mančevskom.

- Nema malih i velikih kinematografija. Postoje mali i veliki filmovi, mali i veliki autori. Živojin Pavlović je jedan od najvećih i zato se radujem ovoj nagradi koja nosi njegovo ime - rekao je ovim povodom Milčo Mančevski.

Pogledajte više