MUZIČKO-DUHOVNI DAR ZAVIČAJU: 89. Vukov sabor u znaku akademika Svete Božića

V. M. 15. 09. 2022. u 10:46

PUBLIKA je, u doslovnom smislu, uživala u prelepoj dvorani „Kur salona“ u Banji Koviljači, u nastavku svečanosti 89. Vukovog sabora, pošto je na programu bio program „Povratak zavičaju“, zapravo omaž akademiku profesoru Svetislavu Božiću, čedu Vukovog zavičaja.

FOTO: V Mitrić

Koncert je upriličen povodom 40 leta umetničkog rada akademika Božića i saborovanja u čast slavnom Vuku, našoj pismenosti i kulture. Na programu su bili „Duhovna muzika za klavir“,„Kroz san moj tavni i bezbroj suza naših“, koncert za gudački orkestar inspirisan delom Miloša Crnjanskog i „Napevi Bagrdana“, koncert za klavir i gudački orkestar. Program su, na radost i oduševljene publike, izveli Aleksandar Sinčuk, Srpski kamerni orkestar, a dirigent je bio Đorđe Pavlović.

FOTO: V Mitrić

- Ovako svečana, divna, prijatna, bogougodna i draga muzika, na najvišem muzičkom nivou, nije se skoro čula u ovom kraju, koji je iznedrio divnog Svetu Božića - kaže prota Dragan Spasojević iz Banje Koviljače.

- Naš Sveta, kako zovemo Božića, nije se vratio zavičaju, jer je u njemu neprestano, ali jeste tako što je za rodni kraj spremio najveći mogući muzičko-duhovni dar, na čemu smo mu zahvalni do neba.

Akademik Božić kaže da je zavičaj, od Drine i Gučeva, do Tršića, Tekeriša, Cera, Tronoše, Banje Koviljače, Štire i Jadra, vazda bio inspiracija za njegovo stvaralaštvo. Nosila ga je, istovremeno, ljubav prema muzici, Bogu, rodu, svojoj otadžbini i rodnom kraju.

FOTO: V Mitrić

- Nikad se nisam rastajao od rodnog kraja, baš nikad - kaže Božić. -I kad nisam bio, ovde, nosio sam ga u svom srcu kao i ovdašnje ljude. Radujem me kako me uvek lepo dočekuju, kako se raduju susretu sa mnom. I stari, i oni iz moje generacije i nešto mlađi, ali i mladi naraštaji. Drago mi je da je moje stvaralaštvo deo velike kulturne svetkovine kao što je Vukov sabor. Vukov sabor ima večiti mladost i jezika i memorije naše, entuzijazma jednog naroda i celog našeg kraja. Tako da je jedno slavlje uzdržano, jer živimo u teško vreme, prisutno u mom srcu i mojoj duši.

FOTO: V Mitrić

Akademik Božić kaže da, vraćajući se na stare staze, u prilici je da vidi šta je za sve ove decenije stvorio, šta je sve učino od onoga zašto je „pelcer“ poneo iz Loznice, grada u kom se rodio i kome suštinski pripada.

FOTO: V Mitrić

- Ineteresovanje za koncert mojih zemljaka samo je dokaz da je ljubav između nas, sve ove godine, bila tiha, ali doboko iskrena i obostrana - priča nam akademik Božić. - Stihovi svih naših pesnika, gde je Crnjanski daleko ispred svih, kroz vekove, nosi u sebi alem kamen rodnog praga, nečeg što je blisko, intimno, a s druge strane planetarno vrlo aktuelno.

Tako taj lokalizam, u izvesnom smislu, oplemenjen je najvećim svetskim tokovima, jer mi, gledajući parče Gučeva, vidimo Arad, vidimo Karpate, Ural, vidimo ceo svet, jer je to sasvim dovoljno scena, ako imamo dovoljno mašte i osećanja, da budemo građani celog sveta, ne pomerivši se iz rodnog kraja.

ZAHVALNOST BOGU

Božić kaže da je ispunio svoje želje,ali da istim žarom da nastavlja dalje da stvara. Nije se nadao omažu, kakav je bio u Banji Koviljači, „a eto dogodio se voljom onoga ko je stvorio ovaj svet“.

- Srećan sam što je Gospod sačuvao u meni tu emociju, te misli, da se sećam svih onih koji su hodili tim prašnjavim ulicama mog detinjstva, tako da ja pripadam tom arhipelagu i tu se nalazi moja radost i moja uteha. Moja muzika je zato duboveka, jer živi sa onima koji nisi zaboravljeni.

Pogledajte više