NIŠKI "TEATAR NA RASKRŠĆU": Počeo treći festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora

D. M.

05. 09. 2022. u 23:42

OVAJ festival u Nišu je želja za okupljanjem stara nekoliko decenija važnih segmenata pozorišnog života balkanskog prostora.

Foto: V. Milićević

- Treći po redu znači na samom početku svoje stvaralačke a i u ovim krizama i organizacione avanture. U to ime želim da ne budete festival pukog, minarnog nabrajanja aktuelnih pozorišnih ostvarenja, već da stvorite prostor razmene iskustva i nadogradnje, prostor svekolike interakcije prikupljenih vrednih pozorišnih i uredničkih životom obojenih iskustava. Kao što i sama reč teatar govori da je to mesto viđenja ne samo gledanja, prostor u kome ne dolazimo samo da gledamo već da vidimo, shvatimo i razumemo da je reč pozorište, po Šekspiru, ogledalo prirode. Budite prostor a ne samo festival - kazao je otvarajući treći Teatar na raskršću u niškom Narodnom pozorištu Radovan Jokić, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i informisanja.

Foto: V. Milićević

 

Treći festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ trajaće do 12. septembra a publika će imati priliku da pogleda deset predstava iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Turske.

Festival je otvorila predstava Dušana Jovanovića “Oslobođenje Skoplja” u režiji Gorčina Stojanovića, koprodukcija Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Leskovac. Tokom festivala biće odigrano još šest predstava glavnog, takmičarskog dela programa, koje je odabrao selektor prof dr Vlatko Ilić.

Foto: V. Milićević

 

 - Ovaj festival je uzbudljiv pozorišni događaj i prilika da pogledamo sve ono što je najbolje u ovome što smo mi nazvali balkanski kulturni prostor i nešto što pokušava da odgovori na izazove savremenog trenutka - kazao je direktor niškog Narodnog pozorišta Spasoje Milovanović.

Poslednjeg dana Festivala, svečano će biti dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, nagrade za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, specijalna nagrada Festivala, nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara. Nakon dodele nagrada, biće odigrana predstava u čast nagrađenih “U raljama života”, po romanu Dubravke Uglješić, u režiji Andreja Nosova, Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta.

Pogledajte više