DOKUMENTARNI FILM O STRADALIM SRBIMA U NORVEŠKOJ: "Logor smrti u Karašjoku" u Bioskopu "Balkan"

V.V.S.

23. 08. 2022. u 15:47

BEOGRADSKA premijera dokumentarnog ostvarenja "Logor smrti u Karašjoku", održaće se u subotu (27. avgusta) u Bioskopu "Balkan" - dva dana posle premijere na Filmskim susretima u Nišu.

foto:Promo

Ostvarenje koje je režirao Kjetil Palmkvist i producirao Branko Dimović Dimeski, nastalo je uz svesrdnu pomoć istoričara Knuta Flovika Toresena, u znak sećanja na stradale Srbe za vreme Drugog svetskog rata u norveškim logorima. Za vreme rata u ovu zemlju poslato je više od četiri hiljade logoraša iz tadašnje Jugoslavije,a gotovo svi su bili Srbi. Najmlađi među njima imao je samo dvanaest godina.

Film je sniman oko dve godine na više lokacija u Srbiji kao i Norveškoj: u njemu su svedočenja potomaka zabeležena u Beogradu, Omoljici kod Pančeva, Sremskoj Mitrovici, Gornjem Milanovcu, Kragujevcu, Nišu i na Kosovu i Metohiji. Uz Kjetila Palmkvista i Branko Dimović Dimeskog, na filmu su između ostalih radili Terje Holm (direktor fotografije), Joern Olsen (ko-producent), i Andrej Stojanović (kompozitor).

"Logor smrti u Karašjoku" sniman je uz podršku Ambasade Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj, Ministarstva Odbrane Kraljevine Norveške, Saveza Srpskih Udruženja u Norveškoj, i Crkvene Opštine Sveti Vasilije Ostroški iz Osla.

Pogledajte više