GROFOVA KĆI STIŽE IZ BEČA: Strindbergova "Gospođica Julija" u izvođenju Burg teatra otvoriće predstojeći Infant

J. SIMIĆ

22. 08. 2022. u 13:30

GOSPOĐICA Julija, klasik iz pera velikog švedskog pisca i začetnika modernog teatra Augusta Strindberga (1849-1912), a u produkciji slavnog Burg teatra iz Beča, 10. septembra u 18 sati na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta otvoriće 49. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra (INFANT) u Novom Sadu.

Foto: Susanne Hassler-Smith

Bečka "Gospođica Julija" u režiji slovenačke rediteljke Mateje Koležnik, premijerno je izvedena prošle godine. Reč kritike glasila je da je to "fascinantno ostvarenje sa bečkim glumcima koji pomeraju poimanje zanata i talenta", što se, po pravilu i očekuje od Burg pozorišta (u doslovnom prevodu Dvorski teatar), koje datira iz 1741. godine i ima oreol jedne od najvećih znamenitosti Beča. Ujedno je i jedna od najcenjenijih pozornica sveta u okviru nemačkog govornog područja.

Radnja se događa na Ivandan 1874. godine, na imanju švedskog grofa čija kćer, motivisana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaj, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Žanom, slugom koji njoj, uprkos niskom društvenom poreklu imponuje poznavanjem sveta izvan očeve grofovije. Potreba za međusobnom dominacijom, međutim, dovešće ljubavnike do tragičnog ambisa.

- Gledamo priču o dva izgubljena bića, gospodarici i slugi, koji jedne vrele ivanjske noći imaju glupi seks, a onda moraju da preuzmu odgovornost za svoje, ispostaviće se kobne postupke - kaže rediteljka Koležnik.

Što se pak Strindberga tiče, tog leta 1888. godine nije mu bilo potrebno mnogo vremena da napiše dramu o grofovskoj kćerki gospođici Juliji koja, motivisana dosadom ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere svog položaja, započinje flert sa slugom koji njoj imponuje dobrim poznavanjem sveta izvan grofovskog imanja. Strindberg je dramu objavio na papiru između 22. jula i 10. avgusta, a u narednim nedeljama napisao je svoj čuveni predgovor koji bi bez značajnijih izmena mogao da se preslika i na današnju tranziciju.

SA ČETIRI STRANE

SELEKTOR Aleksandar Popovski (na slici) u predstojeći INFANT uvrstio je još tri predstave: "Vojcek" Atile Vidnjanskog iz Budimpešte,"Talog", Žige Divjaka iz Slovenije i "Kafka Machine" (SNP) reditelja Veljka Mićunovića. O najboljim ostvarenjima odlučivaće žiri u kojem su: hrvatski glumac Ozren Grabarić, naša rediteljska zvezda u usponu Sonja Petrović i mlada dramaturškinja Nikolina Đukanović.

- Kao moderni likovi koji žive u dobu tranzicije, u svakom slučaju histeričnijem dobu od onog koje mu je prethodilo, opisao sam svoje figure kao kolebljivije i dezintegrisanije od njihovih prethodnika, kao mešavinu starog i novog - obrazložio je slavni pisac inspiraciju za kultnu knjigu u svom dramskom opusu od 80 naslova.

Pogledajte više