PAKLENA ISPOVEST SERIJSKOG UBICE: Slavni američki glumac DŽon Malkovič večeras će nastupati na Feliks Romulijani kod Zaječara

M. KRALj

08. 08. 2022. u 13:10

ANTIČKA palata na listi svetske kulturne baštine "Feliks Romulijana" kod Zaječara ugostiće večeras predstavu "Paklena komedija - ispovest serijskog ubice", sa kojom je jedan od najslavnijih glumaca današnjice Džon Malkovič, od premijere 2008. godine u Los Anđelesu do sada, obišao pola planete.

Foto B. Subašić/V. Danilov

Trenutno je projekat, koji je zajednički osmislio Malkovič i austrijski dirigent Martin Haselbek, a režiju i libreto poverili Mihaelu Štrumingeru, na evropskoj turneji, na kojoj im je sledeća stanica Madrid.

Ovaj dramsko-muzički pozorišni dogagađaj, u kome će, uz holivudsku zvezdu, učestvovati dva ansambla - Orkestar Bečke akademije i Vroclavski barokni orketar, i dva soprana Čen Riz u Suzan Lanbain, zasnovan je na istinitoj priči o serijskom davitelju žena, Austrijancu Džeku Untervegeru. On se, zahvaljujući svom daru za pisanje, tokom osamdesetih prošlog veka, našao u centru medijske pažnje, što mu je omogićilo manipulaciju javnim mnjenjem.

U predstavi se izvode arije iz dela Mocarta, Baha, Hajdna, Bokerinija, Betovena, Gluka i Vebera, kojima je zajednička tema patnja žena, istakla je predstavljajuću ovu predstavu Jovanka Višekruna Janković, direktorka festivala Art Link, jednog od organizatora Malkovičevog gostovanja, uz Narodno pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović" i Narodni muzej Zaječar:

- Namera predstave je da pokaže kako se umetnost u svim muzičkim epohama bavi aktuelnim temama svih vremena.

Prema rečima direktorke Art Linka, koja je i sama kao pijanistkinja nastupala na Gamzigradu, kasnorimskom lokalitetu iz 3. veka nove ere, upravo je izuzetnost tog mesta ono što je bilo uzbudljivo Malkoviču i njegovom umetničkom timu kada su prihvatili da tu nastupaju. S druge strane, dodala je, to je i prilika da se skrene pažnja na naše kulturno nasleđe sa liste Uneska.

Priča o serijskom ubici, piscu, pesniku i novinaru, koju će izvesti zvezda filmova "Polja smrti", "Opasne veze", "Pokeraši", "Spaliti posle čitanja" i mnogih drugih koja su mu donela ugledna priznanja je, prema njegovim rečima, upozorenje i opomena:

- Džek Unterveger se stalno iznova izmišljao kao ličnost, stvarao lažnu biografiju i uspevao da prevari društvo na groteskan način. Da li je on, dakle, savršen serijski ubica za naše vreme, u kojem dominiraju lažne vesti - zapitao se Malkovič u jednom od intervjua.

Interesovanje za gostovanje ovog performansa je veoma veliko ne samo kod nas, nego su najavljene posete i iz Rumunije i Bugarske. Karte za sedenje su rasprodate, ali ima onih za stajanje (po ceni od 1.000 dinara), koje će moći da se kupe i danas, na dan izvođenja.

Scena iz predstave, Foto EPA

Organizatori apeluju na posetioce da već od otvaranja kapija u 19 časova počnu da se okupljaju na "Feliks Romulijani", kako se ne bi stvarale gužve. Inače, predstava čiji je pokrovitelj grad Zaječar, a organizuje se uz pomoć projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam" i finasijsku podršku EU, vlada Nemačke (njihove organizacije za međunarodnu saradnju GIZ) i brojnih sponzora, počinje u 20.30 časova.

Kao aktera pozorišnog performansa, srpska publika je Malkoviča upoznala pre dve godine na zatvaranju Festa, kada je izveo komad "Muzički kritičar".

PODRŠKA NOBELOVACA

SERIJSKI ubica Džek Unterveger, prvi put je bio osuđen sredinom sedamdesetih kada je udavio osamnaestogodišnju Margaret Šafer njenim grudnjakom. Izdržavajući kaznu pisao je pesme i prozu, za koje je počeo da dobija književna priznanja, kao i autobiografsko delo "Čistilište ili put do zatvora - izveštaj krivca". Njegov književni uspeh pokrenuo je lavinu podrške da bude pomilovan, a među potpisnicima peticija našli su se i nobelovci Elfride Jelenek i Ginter Gras. Kada je pušten iz zatvora, nastavio je karijeru pisca, ali i ubice. Kada je ponovo uhapšen, obesio se u zatvorskoj ćeliji, 1994. godine.

Pogledajte više