ČEŽNJA ZA UTOPIJOM: Danas počinje festival Nišvil džez Teatar, posvećen modernom izrazu

D. MILjKOVIĆ

05. 08. 2022. u 10:14

ZAHVALjUJUĆI konceptu besplatnih predstava pokušavamo da vratimo publiku modernom pozorišnom izrazu neraskidivo vezanim sa džez muzikom kao izrazom slobode improvizacije - reči su Maje Mitić, umetničke direktorke i selektorke internacionalnog Nišvil džez Teatarskog festivala, koji počinje danas i traje do 14. avgusta u Nišu, pod geslom "Čežnja za utopijom".

Gosti iz Francuske i Hrvatske, Foto Promo

- Utopija, u osnovnom značenju, je mesto kojeg nema, koje ne postoji, a rekla bih da je to i zemlja, priroda, ljubav za kojom čeznemo ili mesto na kome smo ili bismo želeli da budemo. Tako su se ove godine predstave "izabrale". Umetnici su tragali za tim boljim, smislenijim mestom i životom. Forme predstava su u neprestanom i graničnom preklapanju između teatra i plesa, vizuelne umetnosti i cirkusa - kaže naša sagovornica koja je uspela da dovede trupe iz Francuske, Švajcarske, Makedonije, SAD, Hrvatske, Bugarske.

Glavni program Nišvil teatarskog festivala počinje večeras u Oficirskom domu izložbom fotografija i predstavom na otvorenom "Izazov - scena - kadar" Lidije Antonović iz Beograda, nakon čega će biti prikazan dokumentarni film "Svet je na leđima žene". U dokumentarcu, rađenom u produkciji "Nove mreže" iz Niša, naša čuvena glumica Mirjana Karanović govori o seksizmu u životu i profesiji.

Foto Promo

Na festivalu će nastupiti i neke mlade trupe, poput francuske Les Nouveaux Ballets du Nord-Pas de Calais, iz Lila, koja kombinuje tehnike teatra, lutkarstva i plesa, ili hrvatske trupe Cirk koji spaja teatar, film, cirkus i vizuelne umetnosti, sa predstavom "Obaveza".

- Zanimljiva je predstava koja nam stiže iz Makedonije - Crnila Remix, koja na klasičnu dramu jednog od najboljih makedonskih pisaca Kolea Čašula ima drugačiji pogled čitanja kroz formu i smeštena je u kontekst urbanog hip-hop albuma - dodaje Mitićeva.

Festivalska publika gledaće predstave i naših najdugovečnijih trupa - Mimart Teatar i DAH Teatar - ali i jedna dugovečne iz sveta.

- Gostovaće i svetski poznata pozorišna trupa iz Njujorka LaMama koja postoji više od 60 godina i neguje oblik rada eksperimentalnog teatra, sa predstavom "Balkan bordelo".

Osnivačica ovog teatra Elen Stjuart spada među najveće pozorišne stvaraoce ovog i prošlog veka - najavljuje selektorka.

Maja Mitić, Foto Z. Ćirić

PODRŠKA MINISTARSTVA

NIŠVIL teatarski festival dobio je po prvi put i finansijsku podršku Ministarstva kulture.

- Iskreno, sredstva su dovoljna za angažovanje samo jedne predstave, ali ipak budi nadu da će međunarodni karakter festivalaubuduće biti sagledan shodno svom evropskom teatarskom značaju. Onoliko koliko jedna zemlja ulaže u kulturu, toliko radi na svom identitetu, ali i na povezivanju sa drugima. Kultura "otvara vrata" turizmu, edukaciji, privredi - kaže selektorka.

Pogledajte više