KAD ČOVEK POSTANE DEMON: Junaci novog romana književnika Miće Milovanovića - Hitler, Staljin i Tito

V. ILIĆ

01. 08. 2022. u 15:00

PET godina je književnik Mića Milovanović radio na svom novom romanu "Demoni dolaze". Kako bi napisao ovo obimno delo na više od 900 strana, ovaj višestruko nagrađivani pisac proučio je literaturu od 175 knjiga raznovrsnog žanra.

Mića Milovanović, Foto Privatna arhiva

- U aprilu 2013. na londonskom Bi-Bi-Siju čuo sam vest koja je glasila: "Pre jednog veka - 1913. - u istom kvartu, u Beču, živeli su Hitler, Staljin, Tito, Trocki i Frojd. Ovo nije početak bajke. Ovo su istorijske činjenice" - priseća se Milovanović, koji je na stranicama svoje knjige najviše prostora posvetio upravo pripadnicima takozvanog Bečkog kruga 1913.

- Pokušao sam da odgovorim na pitanja: ko su ti, tada još mladi, anonimusi čiji životni putevi su se tu ukrstili? Kako je bilo moguće da jedan pripadnik dna društvene lestvice, običan beskućnik, tada 24-godišnji Adolf Hitler, čistač ulica, nosač na stanicama, kasnije stasa u diktatora i povede svoj nemački narod u krvavu avanturu? Da sirovi gorštak, poluobrazovan, Gruzin Josif Visarionovič, postane vođa svetskog proleterijata i da kasnije zavede strahovladu sa milionskim žrtvama! Da 21-godišnji probni vozač u fabrici automobila, Joža Broz, šmeker i bonvivan, izraste u državnika poštovanog u celom svetu!

Psihopatološke profile pisac je, kaže, gradio na osnovu bogate literarne građe.

- Na tim stranicama može se videti sva izopačenost duha trojice diktatora sa teškim psihološkim traumama iz ranog detinjstva, što je imalo za posledicu pogrom milionskih masa nevinih žrtava. Tu je i poglavlje o njihovom odnosu prema ženama gde, svako na svoj način, ispoljava destruktivnu nastranost svoje psihe. Takođe treba naglasiti svu snagu njihove mizantropije i beskrupuloznosti kroz poglavlje "Od (Hitlerovog) Aušvica do (Staljinove) Kolime u Sibiru, sa predahom na (Titovom) Golom otoku". Ovo je put bola i patnje - Via dolorosa - o strahotama toga doba.

Foto Privatna arhiva

Autor veruje da će kroz ovo delo čitaoci moći da sagledaju svu tragičnost ljudske sudbine, ali, i svetle primere na sceni masovnih stradanja.

- Ovo je saga o čoveku zahvaćenom vrtlogom oluja izazvanih dejstvom dveju mračnih ideologija 20. veka. Povodom svega iznetog poruka bi mogla da glasi da čovečanstvo više nikada ne dozvoli psihopatama i mizantropima posedovanje neograničene, pogubne vlasti - zaključio je Milovanović.

ROMANI

MIĆA je već duži niz godina jedan od najplodnijih pisaca čačanskog kraja i književnik čija su dela najčitanija u ovdašnjoj Gradskoj biblioteci. Njegovi najpoznatiji romani su: "Molitva za oca Prohora", "Delirijum", "Crnina i ordenje"...

Pogledajte više