OŽIVLJAVANJE PESNIČKIH SLIKA: Slike i crteži Marije Solujić

M. A. K.

25. 07. 2022. u 13:13

SVOJE uspomene, tvrdi Marija Solujić (1999), mlada beogradska umetnica koja će se predstaviti samostalnom izložbom u galeriji Udruženja "Kornjača", u Carigradskoj ulici, od utorka - posmatra u kategoriji večnosti.

Foto privatna arhiva

I upravo je u prostore prošlosti zakoračila postavkom koju je nazvala "Vokativ u snu":

- Medij poezije je uključen i prati likovni jezik, kako bi što hermetičnije, apstraktnije, ali i neposrednije svedočila svoju čežnju za istinom - ističe umetnica koja je upravo diplomirala na odseku slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

- Ono što objedinjuje dela jeste neprestano smenjivanje prikazanih simbola i alegorija - ličnih i univerzalnih, izmaštanih i istorijskih, koje su u neprekidnom uzrastanju. Sve te novonastale oživljene pesničke slike jesu u vokativu, one se neprestano međusobno dozivaju, kao što umetnica doziva i traga za svetom u kojem su začete. Jedino u takvom umetničko-duhovnom mediju jeste opstanak uspomena koje zadobijaju univerzalnu vrednost.

U dorćolskom Udruženju slikara i ljubitelja slikarstva, čija je jedna od misija promovisanje mladih autora, Marija Solujić, u čijem radu se prožimaju granice pesničkog i likovnog medija, izložiće slike i crteže.

U HUMANOJ MISIJI

PORED toga što je izlagala na grupnim studentskim izložbama u okviru FLU, Marija Solujuć bila je prošle godine jedna od dobitnica konkursa muzeja Doma Jevrema Grujića "Izlažem prvi put". Bila je i koordinator humanitarne prodajne izložbe za decu sa Kosova i Metohije u okviru Festivala Univerziteta umetnosti, učestvovala na Bijenalu mladih u Beogradu.

Pogledajte više