POSLE ČETVOROGODIŠNJE PAUZE: "Dani komedije" u Jagodini najavljuju 49. izdanje

V. STRUGAR

15. 07. 2022. u 11:20

JEDAN od naših najstarijih festivala "Dani komedije" u Jagodini nastaviće svoj pozorišni život posle četvorogodišnjeg prekida. Ova prisilna pauza desila se zbog korone, a za to kratko vreme preminula su i dva čelna čoveka: dugogodišnji direktor Dobrica Milićević, potom i mladi Nebojša Petrović.

Foto: Privatna arhiva

Od aprila na mesto v. d. direktora Festivala i Kulturnog centra "Svetozar Marković" imenovana je Zorica Stojinović, koja je za tri meseca uspela da "konsoliduje" redove. Festival je dobio novog umetničkog direktora, uskoro će dobiti i Umetnički savet, a namera je i da se selekcija proširi na ceo region.


- Planiramo da 49. izdanje održimo u redovnom terminu (od 20. do 27. marta) naredne godine. Pošto su, u međuvremenu, neke predstave proživele svoj pozorišni život, pojedine se više i ne igraju, moraćemo da "prepakujemo" selekciju. U dogovoru sa teatrima čiji su naslovi bili odabrani naći ćemo način da osmislimo repertoar 49. "Dana komedije". Imenovali smo novog umetničkog direktora, reditelja Nebojšu Bradića. Predstoje nam i pripreme za veliki jubilej, pola veka festivala. Proslava jubileja povod je i da prvi put u svojoj istoriji "Dani komedije" dobiju Umetnički savet - otkriva Zorica Stojinović.


Kako saznajemo, cela naredna godina (pa i 2024) biće u znaku proslave kao uvod u pedeseto izdanje. Razmišlja se i o sopstvenoj produkciji, ali u ovom trenutku prioriteti su građevinski radovi koji će omogućiti uslove za izvođenje predstava. Naša sagovornica ističe da je 2019. godine počela izgradnja novog objekta Kulturnog centra, odnosno nove sale koja se gradi uz postojeću zgradu, s kojom će činiti jedinstven kompleks povezan u jednu celinu.


- Nova sala ima oko 700 mesta, za razliku od stare, koja raspolaže sa 430 sedišta. Moći će da odgovori i na sve scenske zahteve, što podrazumeva orkestarsku rupu, savremenu pozornicu i opremu. Završena je druga faza izgradnje: objekat je spolja završen, sada slede unutrašnji radovi. Inače, pandemija je značajno usporila njihovo izvođenje, pa se još ne zna da li će sve biti spremno za jubilarno izdanje.


Naredni, 49. festival, izvesno, biće u starom zdanju. I dok se novo i pravi za održavanje festivala, postojeća zgrada će se rekonstruisati za druge sadržaje: bioskopsku dvoranu i programe manjeg obima. Da nevolja bude veća, staro zdanje je oštećeno prilikom izgradnje novog objekta, pa to zahteva dodatne radove.


- Od kada sam na ovoj dužnosti, timski smo krenuli u sanaciju stare, paralelno sa izgradnjom nove zgrade, zahvaljujući Skupštini grada koja je naš glavni finansijer. Naš glavni cilj je da održimo kontinuitet. Inače, nastavićemo izdavanje i pozorišnog časopisa "Komedija" koje smo, takođe, morali da obustavimo zbog korone - ističe Stojinovićeva.

FEŠTA


U DRUGU polovinu festivalskog veka "Dani komedije" ući će sa nekim programskim i koncepcijskim promenama:
- Usmerićemo ga u neke nove, savremenije tokove. Biće i regionalnog karaktera, neće se više oslanjati samo na pozorišta u Srbiji. Naravno, žanrovski će i dalje biti "čista" komedija.

"UKLETI"  MART


TOKOM proteklih pola veka bilo je još prekida i pomeranja, ali je samo korona uspela da, nakratko, "ukine" festival.
- Prvo pomeranje festivala bilo je 1972. u vreme epidemija velikih boginja, potom 2003, kada je ubijen premijer Zoran Đinđić, odložili smo martovsko izdanje festivala i realizovali ga na jesen, a u vreme NATO bombardovanja 1999. prekinuto je izvođenje na četvrtoj predstavi, ali festival te godine nismo nastavili - kaže naša sagovornica.

Pogledajte više