NOVOSAĐANI OVACIJAMA ISPRATILI „MEFISTA“: Predstavom Harisa Pašovića SNP spustilo zavesu na svoju 162.sezonu

J. S. 13. 07. 2022. u 20:08

SPUŠTENA zavesa na spektakularnoj četvorosatnoj predstavi „Mefisto” u režiji Harisa Pašovića sinoć u Srpskom narodnom pozorištu, ujedno je označilo završetak 161. dramske sezone u najstarijem profesionalnom teatru u Srba.

V.Veličković

Publika je ovacijama pozdravila ovo ostvarenje, sastavni deo programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture, titule koju Novi Sad obeležava cele ove godine.

Kultno delo Klausa Mana “Mefisto“ o usponu jedne umetničke karijere paralelno sa usponom nacističke države, na pozornicu SNP-a donelo je uzbudljivu priču o ambiciji.U predstavi se smenjuje 40 likova te je publika imala priliku da uživa u glumačkim bravurama- Mirjane Karanović, Miodraga Krivokapića, Gordane Đurđević Dimić, Lidije Stevanović, Sanje Ristić Krajnov, kao i mladog Aljoše Đidića koji je predvodio ovaj ansambl.

- Za mene roman „Mefisto“ Klausa Mana i ta uloga, imaju vrednost pre svega zato što je to epska priča o početku karijere jednog čoveka koji zbog svoje ambicije gazi preko svega da bi ostvario svoj cilj. Sve što prati njegov život odvija se u epskim razmerama. To je ogroman zadatak za svakog glumca - kaže Aljoša Đidić.

I reditelj Haris Pašović koji je ovom predstavom debitovao u SNP,zadovoljan je kako je ovo ostvarenje primila probirljiva novosadska publika.

- U predstavi postoje likovi koji ne žele da sarađuju sa nacistima.Nacizam je bio nulta tačka zla u civilizaciji i nema tog uspeha, nema te „umetnosti“ koji mogu opravdati saradnju sa onim koji su u gasnim komorama ubili više od šest miliona Jevreja i skrivili smrt još osamdeset miliona ljudi .- kazao je Pašović.

Pre nego što na jesen SNP otpočne svoju 162. sezonu, ansamblima opere i drame ovo leto biće radno. Orkestar Opere,predvođen sopranistkinjom Marijom Jelić nastupiće 19. jula na makedonskom festivalu „Ohirdsko leto”, dok će u avgustu, publika u Budvi gledati čak četiri predstave SNP-a na festivalu „Budva Grad teatar”: „Krvave svadbe”, „Ko je ubio Dženis Džoplin?”, „Taritf” i „Magbet”.

Pogledajte više