HARIS PAŠOVIĆ DEBITUJE U SNP: Predstava "Mefisto" biće premijerno izvedena u Novom Sadu

J. S. 05. 07. 2022. u 12:17

PREDSTAVA „Mefisto“, priređena po predlošku istoimenog romana nemačkog pisca Klausa Mana, a u režiji Harisa Pašovića, biće premijerno izvedena 12. jula u Srpskom narodnom pozorištu za kraj 162. sezone ovog našeg najstarijeg teatra, a istovremeno predstavljaće jedan od najznačajnijih projekata Novog Sada kao Evropske prestonice kulture u okviru programskog luka „Tvrđava mira” - saopšteno je danas iz SNP-a i NS 2022.

SNP

Pašović, koji prvi put sarađuje sa SNP, okupio je više od 40 aktera - velikane srpskog glumišta Mirjanu Karanović i Miodraga Krivokapića, koji će posle tri decenije ponovo nastupiti na sceni ovog pozorišta rame uz rame sa prvakinjom Drame - Gordanom Đurđević Dimić, kao i Jelenom Antonijević, Lidijom Stevanović, Sanjom Ristić Krajnov, Strahinjom Blažićem...

- Velika je za mene čast i radost raditi u gradu u kom sam umetnički formiran, gde sam završio Akademiju, ali je i posebna čast raditi u najstarijoj pozorišnoj insitituciji na Balkanu, sa zaista sjajnim umetničkim ansamblom – kazao je Pašović.

Reditelj takođe napominje da u romanu postoje likovi koji su umetnici, ali su odbili da sarađuju sa nacizmom. Nacizam je bio nulta tačka zla u civilizaciji.

- Nema tog uspeha i te umetnosti koji mogu da opravdaju saradnju sa nacistima. Oni su u gasnim komorama ubili više od šest miliona Jevreja i skrivili smrt još osamdeset miliona ljudi. Vršili su eksperimente nad ljudima, planirali da istrebe čitave narode i kulture, izgladnjivali do smrti milione ljudi. To su bili zlikovici bez premca - naglasio je reditelj.

Predstava „Mefisto“ biće reprizirana dva dana posle premijere, 14. jula.

Pogledajte više