SVETSKA KLASIKA I SRPSKI SAVREMENICI: U prethodnoj pozorišnoj sezoni izvedeno više od tri stotine predstava Narodnog pozorišta

V. STRUGAR

04. 07. 2022. u 15:30

U NAREDNU sezonu Narodno pozorište ući će sa dva ambiciozna naslova: već su počele probe predstave "Deca" (koju prema romanu-poemi Milene Marković režira kompozitorka Irena Popović Dragović) i Šekspirov "Magbet" u postavci Jagoša Markovića, sa Natašom Ninković i Nebojšom Dugalićem u glavnim ulogama - saopštili su u nacionalnom teatru na kraju ove pozorišne godine.

Foto: Narodno pozorište

U međuvremenu, ansambl Drame pakuje kofere i odlazi na gostovanja u Crnu Goru i Makedoniju, jer će nedavno premijerno izveden Tolstojev "Rat i mir" (u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića) otvoriti festival "Grad teatar" u Budvi i učestvovati na Ohridskom letu.

Tokom već završene sezone, u kući na Trgu republike izvedeno je devet dramskih, dve operske i dve baletske premijere. Sve u svemu, odigrano je više od tri stotine predstava na matičnoj sceni i gostovanjima. U prošloj pozorišnoj godini ostvaren je veliki produkcioni projekat "Godine vrana" Siniše Kovačevića sa čak 60 učesnika na sceni, a mnogi su glumci "upisali" u svoje biografije značajna priznanja. Tako je, između ostalih, Slobodan Beštić osvojio Zlatnu kolajnu "Maja Dimitrijević" za monodramu "Noćni pisac", Nada Šargin nagradu Grada Beograda za glavnu ulogu u predstavi "Nora", a Aleksandar Srećković Sterijinu nagradu za ulogu u drami "Godine vrana".

- Želimo da damo šansu mladima, a ovaj mladi umetnik školovan u Italiji i "naše je dete", sin operske dive Dragane del Monako - izjavio je direktor Opere Nikola Mijailović, najavljujući da su počele probe Pučinijevog "Turandota", u režija Marija Pavla del Monaka.

U planu za narednu sezonu je i obnova opere "Koštana" Petra Konjovića, baletsko-operska premijera "Vaskrsle seni" kompozitora Svetislava Božića i Verdijev "Falstaf", u režiji Nebojše Bradića. Posle duže pauze, na sceni nacionalnog teatra nastupali su i proslavljeni srpski operski pevači Željko Lučić, Zoran Todorović, Milijana Nikolić.

Balet će sledeće sezone obeležiti veliki jubilej (sto godina postojanja),a nova direktorka Baleta Ana Pavlović rekla je da je zatekla "uspavan ansambl" zbog retkog igranja tokom pandemije, ali da su radom na premijeri "Uspavane lepotice" zajedno "ušli u petu brzinu" i sezonu završili izuzetno uspelim gostovanjem baleta "Ko to tamo peva" u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

MLADI AUTORI

U SVA tri sektora tokom završene sezone uvedena je nova funkcija, izvršni direktor, na predlog v. d. upravnika NP Svetislava Goncića, a to je olakšalo rad u organizacionom smislu.

- Što je najvažnije, posle tri teške sezone i pandemije, sačuvali smo ljude. Naš zadatak su kvalitetni programi, fokus je na klasici i modernoj klasici, kao i saradnja s mladim autorima - naglašava Goncić.

- Počećemo klasičnim i vrlo atraktivnim komadom "Gusar", koji kod nas nikada nije igran. U planu je rekonstrukcija našeg baletskog opusa, tako ćemo pružiti šansu mladim koreografima da daju svoje viđenje sopstvene baletske istorije - istakla je Ana Pavlović.

Prošlu pozorišnu godinu pamtićemo i po značajnim izložbama u Muzeju kuće: "Umetnost igrača" posvećenu Miloradu Miškoviću (1928-2013), postavku posvećenu pozorišnom, televizijskom i filmskom reditelju, glumcu i scenaristi Borislavu Grigoroviću, pred gledaocima su se našle i "Breda Kalef - neuobičajena primadona", "Božana - slikar kostima" i druge izložbe.

Pogledajte više