NOVI DOM "GRAFIČKOG": Kultna galerija od sinoć i zvanično na stalnoj adresi u centru Beograda

M. Mirković

01. 07. 2022. u 06:40

KULTNO stecište beogradskih umetničkih krugova, ne samo grafičarskih, Grafički kolektiv, najzad je dobio svoj novi stalni dom.

Kustoskinja Ljiljana Ćinkul, Foto D. Milovanović

Tačnije, galerija (i kolektiv) sinoć su konačno započeli novi život u obnovljenom prostoru u Dragoslava Jovanovića 11, i to uz otvaranje tradicionalne, velike Majske izložbe i dodelu priznanja "Veliki pečat".

- Nakon četiri godine virtuelnih te alternativno-izlagačkih poduhvata u nomadsko-pandemijskim uslovima, više nismo "putujuća galerija", već se Grafički kolektiv skrasio u novom domu, u srcu grada, sa pogledom na Stari dvor, park i Skupštinu, u multifunkcionalnom prostoru koju pruža mnoštvo mogućnosti - nije krila radost kustoskinja Ljiljana Ćinkul.

- Ovo je istorijski trenutak ne samo za članove i prijatelje već i za celu našu kulturnu scenu, jer Grafički kolektiv, koji je ušao u osmu deceniju delovanja, zaista je tradicija za budućnost. Moram da napomenem da nam je u rekreiranju ovog, u početku potpuno derutnog prostora, koji je osam meseci bio i bez struje, značajnu pomoć pružilo Ministarstvo kulture i informisanja.

Tokom protekle četiri, "nomadske" godine, "Grafički" je delovao kroz mnoštvo virtuelnih, ali i alternativnih izložbi u tom i takvom, zaista devastiranom prostoru kakav su zatekli. Posebno upečatljiva je, veli Ćinkul, bila izložba povodom sedamdesete godišnjice "Kolektiva" upriličena u SANU 2019. godine.

A prvu alternativno osmišljenu postavku u "galeriji" u Dragoslava Jovanovića, zapuštenoj i bez struje, izložio je upravo Nikola Radosavljević, sinoćnji dobitnik prestižnog "Velikog pečata" koji mu je žiri jednoglasno dodelio za rad Roof studies / Safe from Harm, iz 2022. godine u tehnici linoreza.

Foto D. Milovanović

- Posebno raduje činjenica da se večerašnje ulaženje u novi prostor, inauguracija galerije, poklapa sa otvaranjem Majske izložbe koja "puni" 70 godina, koja punih sedam decenija najavljuje i produkuje nove ideje i stvaralačke pojave, promoviše ih i nagrađuje, poput novog laureata "Velikog pečata". Nikola je već veoma vidljiv i aktivan, perspektivan i darovit umetnik koji oseća puls ovog vremena - kaže Ćinkul o Radosavljeviću, kome su priznanje jednoglasno dodelili Jelena Jocić, grafičarka, i laureatkinja "Velikog pečata" 2021. godine, Sava Ristović, istoričar umetnosti, i Vladimir Milanović, grafičar.

Otisak vremena

PRVA Majska izložba grafike otvorena je 1952. godine i obuhvatala radove 28 izlagača, u kultnoj Galeriji na Obilićevom vencu 27, dok ovogodišnja, posle 70 godina, otvorena u novoj Galeriji Grafičkog kolektiva, pod imenom "Otisak vremena" okuplja dela čak 128 grafičara, u generacijskom rasponu od 1932. pa do 2001. kao godine rođenja, što je istinski razlog za ponos. U svojoj dugoj istoriji izložba predstavlja vitalnog čuvara ognjišta umetničke grafike u nacionalnim okvirima.

Pogledajte više