UMETNIČKA BITKA U TRI RUNDE: U "Dorćol placu" u Beogradu 30. juna se sprema nesvakidašnje takmičenje

V. M. P.

28. 06. 2022. u 12:33

U BEOGRADU će 30. juna u "Dorćol placu", s početkom u 20 časova, prvi put biti održan Art Battle (AB), odnosno "Umetnička bitka", takmičenje u slikanju uživo.

Foto promo

 Reč je o brendu koji se odvija u više od 50 država u svetu, a glavni grad Srbije je sada prvi put mapiran.

- Jedini smo na Balkanu i ovom delu Evrope koji su uspeli da dovedu Art Battle u Srbiju - kaže, za "Novosti", organizatorka i voditeljka manifestacije Željka Vasić. - Umetnici su potpuno poludeli od sreće što je ovo takmičenje stiglo do nas, jer oni nemaju pristup takvom vidu zanimacije. U "Dorćol placu" takmičiće se 12 umetnika.

Kako naša sagovornica ističe, ovo takmičenje u svakoj zemlji izgleda isto. Umetnici koji su već tu, s poređanim štafelajima, čekaju da se okupe gosti, onda kreće muzika uz koju svi đuskaju kako bi se malo opustili, a zatim i bitka.

Foto promo

- Igramo u tri runde, svaka traje po 20 minuta - objašnjava nam Željka. - Svaki umetnik bira tehniku s kojom će slikati. Iz svake runde izlaze po dva pobednika, koja se onda sastaju u trećoj rundi. Publika se sve vreme nalazi oko njih i navija. Posle svake runde se glasa, i to preko zvanične AB aplikacije i tu nema nameštanja. Publika je jedini žiri, a kada se sve završi, počinje tiha aukcija, a zainteresovani za kupovinu slika nastalih u rundama, licitiraju za njih takođe preko AB aplikacije.

Pobednik AB se dalje takmiči na republičkom prvenstvu, pa evropskom i, na kraju svetskom. Organizatori potpomažu sa 50% finansija onog ko ode na svetsko takmičenje. Vasićeva naglašava da prvi pobednik AB neće ići na svetsko prvenstvo, jer za to mora da bude 12 finalista, među kojima će se tražiti pobednik za republičko takmičenje. Dodaje da je ovo više probni balon, da bi se videlo koliko je uopšte interesovanje i umetnika i publike za ovakav događaj.

- Na takmičenje su se prijavili sjajni umetnici, neki su doktori likovnih umetnosti, a neki nisu završili akademiju, ali su, na primer, odlični tatu- -majstori - govori nam Željka. - Imaćemo 16 različitih radova na slobodnu temu, a većina takmičara se uveliko sprema radeći na manjim formatima, na teme koje sami sebi zadaju.

Ulaznice za ovo nesvakidašnje takmičenje koštaju 1.200 dinara preko Tickets.rs, dok će na dan događaja, na ulazu u "Dorćol plac", moći da se kupe po ceni od 1.500 dinara.

Pogledajte više