MENJAMO MUŠKI POGLED NA SVET: Američka producentkinja Holi Livau o četiri filma koje će snimati u našoj zemlji

A. POPADIĆ

23. 06. 2022. u 10:22

AMERIČKA produkcijska kompanija Catalyst Studios u narednih nekoliko meseci planira snimanje šest filmova koje su producirale, režirale i čije su glavne protagonistkinje žene.

Foto N. Skenderija

Četiri od pomenutih šest filmova snimaće se u Srbiji, a prvi među njima je akcioni triler radnog naslova "Telo", u režiji Mišel Salsedo, čije će snimanje početi krajem leta u Beogradu.

O njihovoj ideji da se fokusiraju na projekte koje nose apsolutni ženski pečat izvestili su svi vodeći svetski filmski mediji, poput "Varajetija", "Dedlajna" i drugih, a u svojim člancima pomenuli i Srbiju kao glavnu lokaciju.

- Projekat Catalyst Studios-a je ambiciozan, ali neophodan. Filmovi su različitog žanra, akcije, trileri... zapravo, nemamo nijednu dramu, što se, verovatno, očekuje od rediteljki. Ovde žene pričaju o ženama. Uverena sam da su gledaoci željni takvog sadržaja. Ono što nam se najčešće nudi je svet iz ugla muškaraca, filmovi u kojima su žene tretirane kao seksualni objekti. Nadamo se da će ovi filmovi imati odjeka kod velikog broja žena, jer one čine više od 50 odsto publike, a samo delić kreativne ekipe.

Najviše se radujem akcionim filmovima, jer su žene daleko na margini kada je u pitanju režiranje takvih ostvarenja. To je muški svet, ali tu smo da ga menjamo - kaže, za "Novosti", američka producentkinja Holi Livau, koja je sa Markom Penelom i rediteljem Polom Kampfom (koji će početkom naredne godine početi snimanje dugo najavljivanog filma o ozloglašenoj "žutoj kući") osnovala Catalyst Studios i osmislila ceo projekat.
Po njenim rečima, osim što u fokusu ima žene, ovaj projekat je jedinstven i po načinu snimanja.

- Realizovaćemo više projekata simultano. Četiri filma snimaće se ovde, u Srbiji, krajem leta ili tokom rane jeseni, po dva u isto vreme. Zvuči komplikovano, ali verujemo da je to dobar finansijski model, a deo ekipe radiće na oba projekta. Lično, najviše me raduje to što ćemo investirati u žene - kaže Livau.

Napominje da će i montaža i postprodukcija biti u našoj zemlji, a na pitanje zašto su se odlučili da baš ovde snimaju četiri filma, naša sagovornica iskreno odgovara:

- Iako sam sada prvi put ovde, dugo već slušam samo najlepše stvari o Srbiji. Moji partneri Pol i Mark su i ranije dolazili, sa Polom sam sarađivala i pre i od njega slušala samo hvalospeve o vašoj zemlji. Ovde sam jako kratko, a već sam videla lepotu Srbije, odlične lokacije, i što je veoma važno, dobre finansijske podsticaje koje nudi država. Srećni smo i što sarađujemo sa "Bandur filmom", jednom od najstarijih produkcijskih kuća na ovom prostoru.

Američka producentkinja kaže da nas je pandemija naučila da se prilagođavamo trenutnoj situaciji i da planiramo koliko možemo.

- Zato smo rešili da kasting radimo u Londonu, tu ćemo tražiti glumce i deo ekipe, što je mnogo jednostavnije i bliže jer neće putovati preko okeana.

Prvi film koji će se snimati u Beogradu, "Telo", Mišel Salsedo, svojevrsni je road movie. Scenario je napisao Rasel Džuirc, poznat po hit filmovima "Čovek iznutra" (sa Denzelom Vošingtonom) i "Pravično ubistvo" (sa oskarovcima De Nirom i Paćinom).

- Glavna junakinja je hrabra i opasna FBI agentkinja iz Detroita koja prevozi važnog svedoka preko pola zemlje. Biće dosta zanimljivih akcionih scena, jurnjave kolima, eksplozija...

Pol Kampf, Holi Livau i Mark Penel, Foto N. Skenderija

Livau još ne želi da govori o glumačkoj ekipi, jer se trenutno "potpisuju poslednji ugovori", ali otkriva naslov još jednog filma koji će biti sniman u Srbiji.

- "Sibil" je triler čija je glavna junakinja pogrebnik. Veoma je čudna, mentalno nije baš najstabilnija, ima fantazije o mrtvima. Mislim da je priča originalna i da će to publika prepoznati - kaže Holi.

GLEDAMO UVEK ISTE PRIČE

PO rečima Holi Livau, u filmskom biznisu niko ne želi da rizikuje, zato stalno gledamo iste priče:

- Investitori žele šablone i uobičajene formule. Teško je naći one koji žele da ulažu u ženske autore, zato je ovaj projekat još važniji. I ja sam jedna od onih koja je uložila sopstveni novac, jer verujem u ovaj projekat i verujem da će biti uspešan.

Pogledajte više