PORODIČNA PUTOVANJA BEZ POČETKA: Kanadski pisac Dejvid Homel o romanu iz popularnog serijala u izdanju "Arhipelaga"

M. Mirković

18. 06. 2022. u 12:23

NAGRAĐIVANI kanadski romansijer, scenarista, novinar i vrsni prevodilac Dejvid Homel, uz sve to i nezaustavljivi je putnik - ako ne može svetom, šparta svojom Kanadom, a putovanja ga inspirišu na pisanje.

Foto Izdavačka kuća Arhipelag

Ovaj avanturizam autora očigledan je i nakon ovlašnog pregleda naslova njegovih dečjih knjiga, koji mahom uključuju neki oblik reči "put(ovanje)", a na srpskom ih je, u prevodu Vesne Roganović, objavio "Arhipelag". Upravo ovih dana, Homel je u Beogradu, gde predstavlja prvi roman iz popularnog serijala o otkačenoj porodici i njihovim putešestvijima po svetu.

- "Porodična putovanja" je nastao prvi, ali je u Srbiji objavljen tek kao četvrti roman u serijalu - objašnjava autor.

- Urednik Gojko Božović objavljivanje je započeo od druge knjige, "Putujući cirkus", smatrajući da će biti atraktivnija za čitaoce sa ovih prostora jer se radnja odvija na Jadranu, na hrvatskim "ostrvima bez samoglasnika", nama neizgovorivih naziva, poput Krka, Cresa ili Vrgade. Na ovo potonje ostrvce davno me je pozvao moj veliki prijatelj (i prevodilac moje knjige za odrasle "Osvajanje vrha", objavljene u "Geopoetici"), Slobodan Drenovac, rođeni Riječanin čiji je otac bio pravoslavni sveštenik u Vukovaru, a supruga poreklom iz Vrgade.

Slobodan, koji je živeo u SAD gde je dobio nadimak Fred (od "prevoda njegovog imena, freedom), je nažalost preminuo ali je ostao junak "Putujućeg cirkusa", Dejvidovog romana začetog iz njegove, spisateljske i očinske fascinacije iskustvima koja su, kao porodica, stekli u Dalmaciji. Iz "Putujućeg cirkusa" izrodilo se, do danas, četvoroknjižje, porodica iz romana proputovala je u međuvremenu "pola sveta", a sin "Čarli" iz romana danas ima 36 godina i svoju decu.

- Vrlo je moguće da ćemo voditi i unuke na putovanja i ispisivati nove avanture - dopušta mogućnost Homel, i otkriva da njegova supruga Mari-Luiz Gej, čuvena kanadska ilustratorka, ipak sve ove romane ne potpisuje (samo) kao ilustrator:

- Mi stvarno i pišemo zajedno, Mari-Luiz je moja žena, pa još i majka junaka romana, htela-ne htela ona je na mnogo načina uključena u nastanak svake od tih knjiga.

Homel je uveren da su nezamenjiv način za učenje i sticanje novih iskustava, i srećan što sa članovima svoje porodice deli strast za otkrivanjem sveta i pustolovan duh:

Foto Promo

- Ništa me ne može zaustaviti, kada je počela pandemija rekao sam, "Aha, ne mogu iz Kanade, i otišao do južne obale Pacifika da posetim Vankuver. Pa i knjiga "Leto u gradu", treća u serijalu, govori o letu koje su Čarli i njegova porodica proveli u svom Montrealu i "lokalnim" pustolovinama.

Ovaj nezaustavljivi tragalački nerv i avanturistički poriv deo je porodičnog, "genetskog" nasleđa u Homelovih - piščev se deda pre 115 godina, pešice zaputio iz Ukrajine i izgradio život u Kanadi. Mada ga rat u Ukrajini rastužuje, Homel smatra da nije dovoljno upućen da bi ga komentarisao, a veruje da su putovanja način i za sticanje "političke edukacije" - koju on vešto kombinuje sa humorom i avanturom informišući svoje mlade čitaoce o različitim zemljama i sistemima.

Priznanja

ROĐEN i odrastao u Čikagu, Dejvid Homel dva puta je dobio Guvernerovu nagradu za prevodilaštvo, a "Porodična putovanja" ušla su u najuži izbor za književnu nagradu "Stenovite planine" i proglašena najboljom knjigom za decu i tinejdžere po izboru Kanadskog centra za dečju knjigu. Homel je autor deset romana, među kojima su "Govorna terapija" (koja je osvojila Hju Meklinenovo priznanje i Nagradu Jevrejske javne biblioteke za prozu), i nedavno objavljeni "Ptići".

Pogledajte više