SNOVI U VELIKOM FORMATU: Stalna postavka mladih umetnika u bašti "Privrednika"

M. KRALj

13. 06. 2022. u 12:24

ŠEST monumentalnih skulptorskih dela, čiji su autori mladi umetnici, tek stasali na našim umetničkim fakultetima, od sutra će, kao svojersna stalna postavka, krasiti baštu Srpskog poslovnog kluba "Privrednik", u Tolstojevoj ulici.

Milija Čpajek radi svoje "Osinje gnezdo", Foto Matija Popović, student FPU

Izložba ovih radova, različitih stilskih i tematskih preokupacija, izvedenih u mermeru, granitu i bronzi, finale je projekta koji je, pod okriljem Fakuleta primenjenih umetnosti, prošle i ove godine sproveden uz finansijsku podršku Kluba "Privrednik".

Selektor saziva, redovni profesor i dekan FPU, Goran Čpajak, naglašava, za "Novosti", da već na studijama budući vajari imaju priliku da rade u svim materijalima (osnovni su kamen, drvo i metal), prvo na nižim godinama, u manjim, a potom i u većim formatima.

- Svakako je izuzetno pozitivno da se još tokom školovanja studenti okušaju sa izazovom velikog formata, što im uliva sigurnost i pomaže da razbiju strah od nekada tehnički zahtevnog i vremenski dugog procesa realizacije skulpture - objašnjava sagovornik, dodajući da ovaj projekat nije uključio studente, već mlade vajare "koji su izgradili stav i razvili sopstveni izraz u kreiranju formi posebnim senzibilitetom".

Prema njegovom mišljenju, ovakva saradnja FPU sa privredom nije omogućila samo da se finansira realizacija skulptura, već je od velike važnosti i promocija i vidljivost radova koji će biti postavljeni u javnom prostoru. Tako će se na postavci naći skulptura od granita Kristine Ivić, pod nazivom "Početak", dve skulpture u mermeru Marka Vučkovića - "Sklop" i "Ritam", monumentalna skulptura u bronzi, Milije Čpajka - "Osinje gnezdo", rad Ivana Markovića "Asocijacija" i "Portret" Mihaila Kovačevića. Koordinator manifestacije je dr Tatjana Karavelić.

Raditi skulpturu velikog formata u kvalitetnom materijalu kao što je mermer, veliki je poduhvat, iskustvo i odgovornost, a i san svakog mladog vajara je da vidi svoj rad u velikoj dimenziji, smatra Marko Vučković.

Marko Vučković, Foto Matija Popović, student FPU

- Tokom studija nam je veoma bitno da dođemo u kontakt sa što više materijala kako bismo stekli više iskustva i znanja - kaže Kristina Ivić.

- Rezultat rada u takvim materijalima je i inspiracija, javljaju se nove ideje i mogućnosti, što je umetnicima bitno za razvoj.

Profesor Čpajak naglašava da država izdvaja značajna sredstva za studije umetnosti imajući u vidu da je potrebno obezbediti vrlo zahtevnu strukturu za kvalitetno izvođenje nastave.

Kristina Ivić, Foto Matija Popović, student FPU

- Vajarski odsek je među najzahtevnijim u tom smislu pošto je potrebno opremiti više radionica za obradu različitih maretijala, kao i prostotije za crtanje, vajanje i druge vidove nastave. Ovakav vid saradnje sa privredom omogućava nastavnicima da nesmetano sprovedu studenta kroz sve faze stvaralačkog procesa, kao i do konačne realizacije skulpture od željenog materijala i idealnih dimenzija.

Mihailo Kovačević, Foto Matija Popović, student FPU

ČOVEK ROB VREMENA

NA postavci su monumentalne skulpture, koje sa postamentom prelaze visinu od dva metra, ističe Marko Vučković, čiji rad je tematski usmeren na čoveka i njegov unutrašnji sistem, sklop koji idealizuje i vizualizuje.

- Dimenzije koje su veće od dva metra zahtevale su strpljenje i upornost pogotovo za rad u granitu - priča Kristina Ivić.

- Bavila sam se rešavanjem prilično jednostavne forme koja je bila veoma zahtevna za izradu u ovom materijalu, a tema je vreme koje prevazilazi svakog čoveka a kome svaki čovek robuje, sve ono što tokom tog vremena delimo i gubimo.

Pogledajte više