BEOGRAD JE DEO MOJIH SNOVA: Japanska operska diva Šoko Okada na gala koncertu na Trgu republike

A. POPADIĆ

09. 06. 2022. u 07:50

U ČAST 140 godina prijateljstva Japana i Srbije, na Trgu republike, sutra od 20 časova, biće održan gala koncert na otvorenom.

Prošlogodišnji nastup u Narodnom pozorištu, Foto Narodno pozorište

Ovaj jedinstveni muzički događaj okupiće gotovo 130 vrhunskih umetnika koji će izvesti najlepša operska dela. Specijalna gošća koncerta Šoko Okada, sopran poreklom iz Japana, nastupiće uz soliste, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Okada je za ovaj nastup odabrala arije iz čuvenih Pučinijevih dela "Madam Baterflaj" i "Toska", a ljubitelji opere verovatno se sećaju da je ova umetnica pre pola godine u Narodnom pozorištu, sa ansamblom Pučinijevog teatra iz Tore di Laga, pevala upravo svoju najdražu ulogu - Madam Baterflaj.

- Više od treme, osećala sam vezu sa publikom. Tokom tog mog boravka u Beogradu stekla sam utisak da su ljudi slični kao u Japanu. Nežni su i skromni, poštuju druge osobe, i verujem da je baš ta sličnost u međuljudskim odnosima omogućila ovih 140 godina prijateljstva između naše dve zemlje - kaže, za "Novosti", sopran Šoko Okada.
Pomenute Pučinijeve opere izabrala je zbog simbolike.

- Želela sam da pevam Madam Baterflaj jer se radnja dešava u Japanu, pa sam smatrala da je ova opera prigodna za proslavu našeg prijateljstva. Kao Toska sam prvi put nastupala 2019, u čuvenom pozorištu ispred Carske palate u Tokiju, pa sam želela da tom ulogom na taj način povežem naše dve zemlje.

POPULARNE ARIJE

NA repertoaru gala koncerta naći će se, pored ostalog, i "Ohridska legenda" Stevana Hristića, "Na uranku - Tamo za tom gorom" Stevana Biničkog, arije iz opera "Karmen", "Nabuko", "Aida", "Faust", "Kavalerija rustikana"... a kao solisti će, osim gošće iz Japana nastupiti i domaće operske zvezde - Jadranka Jovanović, Dejan Maksimović, Ivan Tomašev, Janko Sinadinović, Željka Zdjelar...

Na pitanje u kojoj ulozi se oseća "kao u svojoj koži", odgovor je očekivan - kao Ćo-Ćo-San, odnosno, Madam Baterflaj.

- Moja učiteljica, slavna Hajaši Jasuko, pevala je ovu ulogu, pa sam prvo krenula kao njena zamena i pomoćnik, a posle sam je i nasledila. Ta tema mi je bliska, jer sam Japanka.

Osim toga, Pučini je zaista fantastično uklopio elemente japanskog folklora i muzike, uključujući i čuvenu pesmu "Sakura". I danas na Okinavi ima Japanaca i Amerikanaca, ceo taj odnos glavnih junaka i dalje je živ i postojeći. Zato, istog trena kada počnem da pevam, sve to duboko emotivno osetim - objašnjava Okada.

Japanska umetnica karijeru gradi u Italiji, gde nastupa u Pučinijevom teatru iz Tore di Laga, mestu gde je veliki kompozitor radio i živeo.

Šoko Okada, Foto N. Skenderija

- Operska publika u Italiji, baš kao i u većini sveta je mahom starija, čuju se iste žalbe svuda, ideje kako podmladiti gledaoce. Moja želja je da budem kulturni most, baš kao što je moja mentorka imala izvanrednu evropsku karijeru a potom se vratila u Japan da prenosi znanje i da podučava. I ja želim da uspostavim veze između evropske kulture i Japana i da jednog dana tome učim svoje studente, a ovaj koncert u Beogradu predstavlja deo tog puta.

A koje uloge i koje scene priželjkuje?

- Moji snovi su se začudo većinom ostvarili. I ovaj jubilej, odnosno ova kulturna saradnja naših dveju zemalja, deo je mojih želja. Nisam od onih umetnika koji sanjaju neke određene scene i uloge. Smatram da pevač, pre svega, mora da se uvežba, usavršava, jer bez dobre tehnike nema velike karijere. Tek sa dobrom uvežbanošću otvaraju se putevi i novi umetnički izazovi. Moja jedina profesionalna želja je da budem pevač koji ume da prenese osećanja publici i da sa njom na taj način komunicira - kaže Šoko Okada.

Pogledajte više