UMETNOST U POKRETU: Izložba Milene ZeVu u starim silosima na Dunavskom keju

M. A. K.

09. 06. 2022. u 06:47

NA Dunavskom keju, u nekadašnjim Silosima, u 16 prostorija, svojevrsnih "ćelija", na 700 kvadratnih metara, od 10. do 19. juna, posetioci će moći da prate razvojni put umetnice Milene ZeVu, od početaka njenog stvaralaštva, do danas.

Monte Karlo, Foto Frederik Nebinger

Kustos izložbe "Umetnost u pokretu" (ArtWalks Experience), koja će svečano biti otvorena u petak u 20 časova je Nina Vagić.

Tokom 20 godina rada umetnica je svoj stvaralački put prelazila od slikarskih radova, u kojima je eksperimentisala sa raznim tehnikama i umetničkim formama, preko bodi-arta, instalacija, video-radova, pa sve do performansa i korišćenja najnovijih tehnologija kao što su NFT i AR (proširena stvarnost). Tokom tih deset dana, koliko će pred publikom biti ovaj presek njenog opusa, u pratećem programu biće organizovano umetničko-muzički plesni performans, pa će tako duo "Puerto flamenko" iz Sevilje i naša istaknuta koncertna pijanistkinja Irina Dečermić, nastupati 18. juna.

Elizabet Tejlor, Foto M. Bošković

- Milena ZeVu je uvek bila izdvojena od mejnstrim umetnika i sistema u umetnosti. Iako nije davala intervjue i uglavnom je izlagala u nezavisnim i/ili alternativnim prostorima i na dobrotvornim aukcijama, ipak je privukla međunarodnu pažnju.

Posmatrajući iz današnje perspektive decentralizacije i jačanja periferije u odnosu na centar, sve dobija posebno značenje osamostaljivanja umetnosti od nametanja i ograničavanja sistema u kom obitava - piše kustos Nina Vagić u katalogu.

Pogledajte više