DELA KOJA ODOLEVAJU VREMENU: Objavljeno 13. kolo Antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti"

D. Bogutović

07. 06. 2022. u 09:24

U NASTAVKU kapitalne Antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti", koju od 2010. objavljuje Izdavački centar Matice srpske, izašlo je novo 13. kolo.

Foto S. Jegdić

Pred čitaocima su izabrana dela dvanaest pisaca: Alekse Šantića, Milana Rakića, Milete Jakšića, Sime Pandurovića, Iva Ćipika, Isaka Samokovlije, Branimira Ćosića, Stanislava Krakova, Miroslava Popovića, Mirka Kovača, Svetlane Velmar-Janković i Dušana Kovačevića.

Kao i prethodne knjige i ove su opremljene predgovorom, hronologijom, bibliografijom i, što je posebno vredno, ranije objavljenim kritičkim prikazima iz pera neospornih autoriteta. Na taj način, edicija je istovremeno okrenuta budućim književnim proučavaocima i čitaocima koji vole knjige koje su izdržale probu vremena.

- Glavna namera antologije jeste da odabere i na prikladan način prezentuje milenijum srpske književnosti tako što će iz svakog perioda, od srednjeg veka do danas, odabrati knjige i pisce koji su obeležili svoje vreme na različitim oblicima srpskog jezika, na različitim nerečjima, iz svih oblasti u kojima su Srbi ostavljali književne tragove ili to sada čine - kaže, za "Novosti", akademik Miro Vuksanović, pokretač i glavni urednik edicije. - Takva sabiranja su višestruko važna za kulturu, nauku i ukupnu prosvećenost. U njima se vidi kako su narodni pevač i pripovedač prvi uspeli da skrenu evropsku pažnju na svoja dostignuća, kako je srpska literatura nastajala u manastirskoj i pobožnoj tišini, a potom, kroz vekove, u saglasju sa napretkom svetske književnosti.

U antologiji se sagledava moć i rast srpske književne i narodne reči u rasponu od deset vekova. To je, ističe sagovornik, dokaz civilizacijskog uspona i ravnopravno literarno susretanje sa učenim svetom. Radilo se u zadatim uslovima, uvek teškim za knjigu, ali da nema redovnih pretplatnika i pomoći iz republičkog i pokrajinskog budžeta ne bi moglo biti objavljeno dosadašnjih 130 knjiga.

PRIREĐIVAČI I UREDNICI

PRIREĐIVAČI knjiga su književni istoričari i kritičari iz nekoliko univerzitetskih centara, a urednici za različite oblasti su: Zlata Bojović, Slavko Gordić, Marija Kleut, Goran Maksimović, Tomislav Jovanović, Milivoj Nenin i Marko Nedić.

U jednom tomu su pesme, dve dramske slike - "Pod maglom" i "Hasanaginica" - i prepiska Alekse Šantića, u izboru Katarine Vučić, a u drugom stihovi Milana Rakića (priređivač Đorđe Despić) koji je napisao samo pedesetak pesama, što je bilo dovoljno da postane nezaobilazni klasik. Dva njihova sabrata po stihu, Mileta Jakšić i Sima Pandurović, dugo su ostajali po strani, a njihove pesme, pripovetke i eseje, priredile su Zorica Hadžić i Sanja Paripović Krčmar. Jedan tom čine roman "Pauci" i pripovetke Iva Ćipika (u izboru Gorana Maksimovića) i pripovetke Isaka Samokovlije koje je odabrala Mirjana Lukić.

Branimir Ćosić zastupljen je romanom "Pokošeno polje" i pripovetkama, a Stanislav Krakov romanom "Krila" i putopisima koje je izdvojila Valentina Hamović. Kada je već pretilo da bude zaboravljeno, iskrslo je delo Miroslava Popovića, ibeovca, zahvaljujući Marku Nediću koji je priredio roman "Sudbine" , nekoliko pripovedaka i golootočkih svedočenja. Svoje mesto dobio je i Mirko Kovač, čiji je roman "Vrata od utrobe" i sedam pripovedaka izdvojio Stojan Đorđić. Antologija bi, svakako, bila osiromašena da nije čitanih i voljenih beogradskih knjiga Svetlane Velmar-Janković. Njen roman "Lagum", zbirku priča "Dorćol", kao i nekoliko eseja odabrao je Radivoje Mikić.

U dva toma, u izboru Ljiljane Pešikan Ljuštanović, objavljene su drame, pesme, zapisi i autobiografska sećanja Dušana Kovačevića.

- Nadamo se da događaji u kojima se svakočasno govori neće ustaviti često oglašavanje književne reči. Tako je, to se već dogodilo, naša i strana politička zbivanja su zaglušila glas pisaca, ali je njihov prvi posao da se brane, suprotstavljaju i pišu ono što će da ostane. Pisci su dužni da utiču da ono što je štetno što pre propadne, u nama i oko nas. Zato je neophodno ujedinjavanje ranijih i savremenih dobrih knjiga - kaže Vuksanović.

Pogledajte više