OD KANA DO BEOGRADA: Četvrti Festival francuskog filma otvara „Don Žuan“

A. Popadić

06. 06. 2022. u 16:21

FILM "Don Žuan" reditelja Serža Bozona, koji je nedavno imao svetsku premijeru u Kanu, otvoriće 15. juna, na Kosančićevom vencu, 4. Festival francuskog filma.

Foto Filip Olćan

 U glavnom programu biće prikazani ovogodišnji francuski filmovi, od kojih su dva ovenčana priznanjima u Kanu, "Jedno lepo jutro" Mie Hansen-Lev i "U noći dvanaestog oktobra" Dominika Mola.

Na repertoaru su i naslovi koji su nedavno izašli u tamošnjim bioskopima, poput romantične drame Kler Deni "Mač sa dve oštrice" i komedija "Zauvek zajedno" (koju potpisuju Gustav Kervern i Benoa Delepin) i "Brigada" Luj-Žilijena Petija. Na zatvaranju festivala, 19. juna, biće prikazan film Manuela Šapire "Hronologija nasilja", kome će prisustvovati i sam reditelj.

- Festival francuskog filma odražava snažnu politiku Francuskog instituta koja za cilj ima jačanje veza između Francuske i Srbije u oblasti kinematografije. Odlučili smo da ovaj bogati program učinimo dostupnim svima, tako što će publika filmove moći da gleda u dva bioskopa na otvorenom, na Kosančićevom vencu i pored reke, kraj Silosa Beograd, ali i u "MTS Dvorani" i onlajn, preko platforme MojOFF. Tri poznata francuska umetnika ukazali su nam čast i posetiće Beograd, kako bi publici predstavili svoje filmove: Serž Bozon, Manuel Šapira i Aleksi Manenti - kazala je Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji.

Foto promo

Kum festivala, poznati glumac Predrag Miki Manojlović, istakao je sve veće prisustvo francuske kulture poslednjih godina u Srbiji:

- To je veoma važno za našu zemlju, Beograd, ali i Francusku. Francuski film je formirao nekoliko generacija naših reditelja i glumaca i formirao ukus i kriterijume srpske i jugoslovenske publike. Nadam se da će Festival francuskog filma još da raste i molim vas da pružite podršku ovako ozbiljnom događaju - rekao je Manojlović.

Na predstavljanju festivala novinarima se, preko "Zuma", obratio i francuski reditelj Manuel Šapira, čija će "Hronologija zločina" zatvoriti ovu reviju.

- Raduje me što ću beogradskoj publici predstaviti svoj prvi dugometražni film. "Hronologija nasilja" pruža uvid u jedan paralelni svet koji postoji, ali o kom niko ne želi da govori, i dečaku koji u njemu pokušava da preživi. Radujem se što ću upoznati Beograd i Srbiju - poručio je Šapira.

Fatih Akčal, prvi savetnik francuske ambasade u Srbiji, istakao je da Ambasada podržava i pozdravlja ovu lepu inicijativu koja doprinosi promovisanju francuskog filma i prisustva francuske kulture u Srbiji uopšte.

- Poslednjih godina je uočljivo rastuće prisustvo francuskih i frankofonih filmova na brojnim festivalima u Srbiji, što me posebno raduje. Pomenute aktivnosti, između ostalog, ispunjavaju okvir obnovljenog sporazuma o filmskim koprodukcijama između Francuske i Srbije koji je potpisan 2019, uoči zvanične posete Srbiji predsednika Francuske, Emanuela Makrona - rekao je Akčal.

REPRIZE HITOVA

FESTIVAL će organizovati i projekcije četiri velika francuska ostvarenja koja su prethodnih godina osvajala i publiku i kritiku. Tako će se na repertoaru reprizno naći hitovi "Plavo je najtoplija boja" Abdelatifa Kešišea (dobitnik Zlatne palme 2013), "To je samo kraj sveta" (2016) Gzavijea Dolana (2016), "Jadnici" Lađa Lija (2019) i "Titan" Žulije Dikorno, koji je prošle godine ovenčan kanskom Zlatnom palmom.

Pogledajte više