IZLOŽBA "PNEUMA" U KUĆI LEGATA, PREDSTAVLJA DELA KRISTINE PIRKOVIĆ, MARKA TUBIĆA I PETRA MOŠIĆA: U potrazi za boljim čovekom

M.A.K. 01. 06. 2022. u 15:09

GRUPA beogardskih likovnih umetnika - Kristina Pirković, Marko Tubić i Petar Mošić, nastupiće zajedno na izložbi "Pneuma", koja će u petak biti otvorena u Kući legata.

Foto promo

U njihovim opusima, na različte načine, prisutna je ljudska figura.
- U pitanju su troje mladih, a već prepoznatih i autentičnih slikara, koji se u svojim generacijama izdvajaju kao najuspešniji - ističe Maja Živanović u tekstu koji prati postavku. - Oni su individualnim i višeslojnim ikonografijama, koje počivaju na preciznom crtežu, našli svoje mesto na srpskoj likovnoj sceni - strpljivim, nenametljivim i predanim građenjem kreda, koji pratimo i čitamo...od telesnog, raščlanjenog i brutalnog, do duhovnog, vanpojavnog i metavremenskog. Neke od kompozicija su dramatične, druge uznemirujuće mirne.
Prema rečima Živanovićeve, "vizijama čovekovog stradanja jedinstvenog bestijarijuma hibridnih bića, a opozitnog kolorita, Kristina Pirković prenosi duhovno u ovovremeno", dok Petar Mošić, sagledava savremenost "kroz različite društvene fenomene i etičke nedoumice", a Marka Tubića "stvara instinktivno, tražeći mesto individue naglašene samosvesti, koja se stalno preobražava".
- U eri u kojoj su ljudska bića nespremna da pruže sebe i ljubav, nesvesni toga da se tako postaje bolji čovek, da će im se tim činom pokrenuti ljudskost, empatija, brižnost i sve one lepe osobine koje su nestale ...ova postavka budi nadu da će se to promeniti, jer likovna dela ovo troje umetnika, ljudski su angažovana a jedino tako mogu da se skrenu tokovi vremena - zaključuje Maja Živanović.

Pogledajte više