"MEFISTO" ZA KRAJ SEZONE: Reditelj Haris Pašović priprema premijeru na sceni SNP

J. SIMIĆ 01. 06. 2022. u 12:19

PRVI put na sceni Srpskog narodnog pozorišta, jedan od najznačajnijih reditelja u regionu, Haris Pašović, postaviće dramu „Mefisto” po romanu Klausa Mana koja će biti izvedena 12. i 14 jula na samom kraju 162.sezone ovog našeg najstarijeg profesionalnog teatra.

V.Veličković

Ovo je jedan od najznačajnijih projekata Novog Sada kao Evropske prestonice kulture u okviru programskog luka „Tvrđava mira.” Predstava okuplja više od 40 aktera - uz velikane srpskog glumišta Mirjanu Karanović i Miodraga Krivokapića  koji će posle 30 godina ponovo igrati na sceni SNP rame uz rame sa prvakinjom Drame - Gordanom Đurđević Dimić,kao i Jelenom Antonijević,Lidijom Stevanović, Sanjom Ristić Krajnov, Strahinjom Blažićem...

- Velika je, za mene, čast i radost raditi u gradu u kom sam umetnički formiran, gde sam završio Akademiju, ali je i posebna čast raditi u najstarijoj pozorišnoj insitituciji na Balkanu, sa zaista sjajnim umetničkim ansamblom – kazao je reditelj Pašović.

Po rečima Milovana Filipovića,direktora Drame SNP, ogroman je izazov u ovakvom trenutku je  postaviti jednu tako veliku i složenu produkciju kakav je „Mefisto.”

-Više je razloga da se u taj izazov upustimo a možda najvažniji je što spajamo generacije - onu koja je sa Harisom Pašovićem osnovala „Promenu” , teatar koji je svojevremeno bio pokretač nečeg novog u teatarskom životu bivše Jugoslavije, i generaciju mladih glumaca koja je takođe preko obnovljenog teatra „Promena” skrenula pažnju na sebe i počela da menja teatar u Srbiji - objašnjava Filipović.

Direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković ističe da je reč o pozorišnom spektaklu u umetničkom i produkcijskom smislu koji se ne sme propustiti i dolikuje godini titule Evropske prestonice kulture.

Pogledajte više