„KARMINA BURANA“ ZA 10 HILJADA NOVOSAĐANA: Orfovo kultno delo na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta

J. S. 26. 05. 2022. u 12:01

NA platou ispred Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu sinoć je 400 muzičara za oko 10 hiljada okupljenih Novosađana izvelo čuveno delo Karla Orfa „Karmina Burana.“

đorđe radivojević

Ovaj svojevrsni spektakl otpočeo je “Fortunom“, pesmom - okosnicom Orfovog dela   u izvođenju četiri stotine muzičara koji su činili Hor i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, kao i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”.

Dirigent Aleksandar Kojić istakao je višestruki značaj velikog okupljanja na Pozorišnom trgu.

- Izveli smo jedno od najpoznatijih dela klasične muzike,kompoziciju koja vrlo direktrno komunicira sa publikom i koja pogađa u srž. Oba orkestra su je izvodila više puta i sada smo se sjedinili i udružili naša znanja, volju i energiju - istakao je Kojić.

Solista Vasa Stajkić dodao je da voli  da vidi publiku koja nije redovna u pozorištu,ali koja  koja zastane i pokaže svoje interesovanje za ovu vrstu muzike.

Major Nikola Živković, načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” ističe da ovaj ansambl uvek sa velikim zadovoljstvom nastupa u Novom Sadu.

- Sa velikim zadovoljstvom smo prihvatili poziv SNP-a da zajedno izvedemo „Karminu Buranu”. Simbolično smo večeras napravili višestruku interakciju, kako sa publikom tako i mi međusobno, ansambli. Sa SNP-om smo u dogovorima da napravimo jedan dugoročni sporazum, tako da se nadam, da ćemo češće gostovati u Novom Sadu, ali i u drugim gradovima i da ćemo zajedničkim snagama izvoditi velika dela - rekao je Živković.

„Karminu Buranu” Karla Orfa, uskoro će , na sličan način kao u Novom Sadu, imati priliku da sluša i beogradska publika.

Pogledajte više