POMPEJA NIJE JEDINI GRAD KOJI JE SAHRANIO VEZUV: Mini serija "Izgubljeno blago Rima" stiže na kanal Nacionalna geografija

N. D.

15. 05. 2022. u 10:38

NAKON što smo otkrili sve misterije Egipta, vreme je da zakoračimo u izgubljeni svet drevnog Rima.

Foto Nacionalna geografija

Dokumentarna šestodelna mini-serija "Izgubljeno blago Rima", koju od 22. maja gledamo na kanalu "Nacionalna geografija" (nedeljom u 22.00), otkriće nam neke od misterija kojih nisu svesni ni oni koji danas žive u Rimu i drugim gradovima širom Italije. Serijal prati međunarodne ekipe arheologa koji kreću u novu sezonu iskopavanja, da bi otkrili tajne o životu u rimskom carstvu. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji uklanjamo sloj po sloj zemlje nataložene tokom vekova preko nekadašnjih ulica, hramova, fontana i drugih znamenitosti antičke Rimske imperije. Gledaoci će puzati ispod Pompeja, a sasvim slučajno ćemo u Rimu naići na izgubljeni koloseum, i ući u jedinu rimsku piramidu kojoj je nedavnom rekonstrukcijom vraćen stari sjaj. Međutim, nećemo se zadržati samo na kopnu. Odlazimo i ispod površine mora, sa čijeg ćemo dna iz unutrašnjosti bojnog broda, potopljenog pre dve hiljade godina, spasti tovar neprocenjive vrednosti, koji svetlo dana nije video bar dva milenijuma.

Iako je nastao zahvaljujući velikoj tragediji, erupciji vulkana Vezuv pre skoro dve hiljade godina, Pompeja je danas najveći muzej antičkog života. Nova istraživanja arheologa zabeležena u dokumentarcu "Izgubljeno blago Rima" otkriće nam kakve tajne kriju grobovi ovog drevnog grada. Okom kamere spustićemo se i u mračne tunele ispod gradskog kupatila...

Foto Nacionalna geografija

U narednoj epizodi otkrivamo kako se Rim uzdigao vodeći ratove na frontovima od Sicilije, preko centralne Italije sve do udaljene Kartagine i Tunisa. Spustićemo se ispod površine mora tragajući za potopljenim bojnim galijama, ali ćemo za ostacima prošlosti tragati i u podnožju Apenina otkrivajući prvobitne rimske hramove.

Putovanje kroz istoriju dalje nas vodi do Koloseuma, saznaćemo kako je izgledala Neronova izgubljena palata nestala u velikom požaru koji je umalo progutao Rim. Prateći ostatke Hadrijanovog zida videćemo kako su Rimljani prepolovili Veliku Britaniju, a na kraju ćemo otići i do grada blizanca čuvene Pompeje, drevnog Herkulanuma koji je nestao u istoj erupciji Vezuva, ali je u istoriji ostao zanemaren zbog slavnije "sestre".
 

Pogledajte više