POČAST FELIKSU MILEKERU: Gradski muzej u Vršcu izložbom obeležio dva jubileja

Jelena J. Baljak 13. 05. 2022. u 12:34

IZLOŽBOM „Feliks Mileker“, koja je posvećena životu i radu osnivača i dugogodišnjeg kustosa Gradskog muzeja u Vršcu, ova ustanova kulture obeležila je dva velika jubileja – 140 godina rada i 80 godina od Milekerovog upokojenja.

Grad Vršac

Izložba je koncipirana kao šetnja kroz muzejska odeljenja koja je ovaj znameniti Vrščanin formirao, a koja postoje i danas. Čine je njegova lična dokumenta, fotografije, deo lične biblioteke, kao i njegov radni kabinet i arhivska građa vezana za osnivanje muzeja.

Po prvi put izloženi su i Milekerovi lični predmeti, koje je muzeju ovim povodom poklonio njegov unuk Julijus Past iz nemačkog Regensburga, koji je prisustvovao otvaranju.

-Kada govorimo o Feliksu Milekeru, ujedno govorimo i o simbolu vršačke kulture i njenom neprekidnom trajanju kroz vekove, koji se danas najbolje ogledaju u njegovoj zaostavštini. Iako najpre samouk, ulaganjem u obrazovanje postao je naučnik čiji su dometi i naučna ostvarenja prevazišla mnoge istaknute savremenike, o čemu svedoče i brojna priznanja koja dolaze van Banata – istakla je direktorka muzeja Ivana Ranimirov.

Grad Vršac

Tekst potpisa

Osvrnula se i na činjenicu da je vršački muzej jedan od najstarijih u Srbiji.

-Kada nešto postoji i nastavlja da se razvija kroz 140 godina, i kada kroz decenije unapređuje svoj značaj i uticaj na kulturu, to nije samo potvrda trajnosti i pukok protoka vremena, već i stručnog rada generacija koje su nekada radile, a i danas čine dušu našeg muzeja – dodala je Ranimirov.

Izložba će biti otvorena do 26. juna.

Pogledajte više