DUG ZAVIČAJU: "Uzdanica" posvećena Raduloviću

D. Bt.

13. 05. 2022. u 05:00

VANREDNI broj časopisa "Uzdanica" (u izdanju Fakulteta pedagoških nauka iz Jagodine i SKZ), posvećen Jovanu Raduloviću, predstavljen je juče u Zadruzi.

Foto M. Zavišić

O zborniku koji sadrži radove sa naučnog skupa održanog pre dve godine govorili su dr Dušan Ivanić, dr Miloš Kovačević i dr Ilijana R. Čutura.

- Jovan Radulović je bio najistaknutije ime među savremenim srpskim književnicima rođenim u Hrvatskoj (Polača kod Knina, 1951 - Beograd, 2018). Opsednut zavičajem i njegovim ljudima u pripovetkama, dramskim delima, romanima, memoarskim zapisima, scenarijima i uredničkim projektima, on se uvek okretao putevima njihovog života i njihove sudbine u Dalmaciji, Beogradu, emigraciji, izgonu. Književni klasici među dalmatinskim Srbima, Simo Matavulj i Vladan Desnica, dobili su u njemu dostojnog naslednika - rekao je Ivanić.

Foto Promo

Analizirajući jezičko - stilske osobenosti Radulovićevih pripovedaka Kovačević je istakao da se između Vukovih i Radulovićevih rečenica ne može pronaći nijedna razlika, i da je on pravio tekstove poput razglednice.

- Kada čitate dela ovog pisca u vama se javlja uznemirenje, čak i kod onoga koji nema nikakve veze ni sa Dalmacijom ni sa nacijom. Pisac je naime temu zavičaja uspeo da uzdigne do univerzalnog značenja i doživljaja - istakla je Čutura.

Sin uglednog pisca Nemanja Radulović je u ime porodice izrazio veliku zahvalnost svima koji su radili na ovom zborniku.

AUTORI PRILOGA U ČASOPISU

O RAZNIM aspektima stvaralaštva Jovana Radulovića i kao pisca, i kao kulturnog pregaoca svoje priloge za časopis dali su, uz troje pomenutih govornika, i: Jovan Delić, Radomir Putnik, Marko Nedić, Vojislav P. Jelić, Duško Babić, Goran M. Maksimović, Marko Paovica, Rastko Lončar, Dragan Lakićević, Nataša Bulatović, Milivoje S. Ćuk, Olga Srećković Franić i Snežana Knežević.

Pogledajte više