DO POSLEDNJEG DAHA ŠOBAJIĆ UZ ŠTAFELAJ: "Novosti" predstavljaju poslednju, nezavršenu sliku nedavno preminulog velikog slikara

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

08. 05. 2022. u 08:30

MISTERIOZNE, dve sizifovske kugle, samostalno pobeđuju gravitaciju na snežno beloj kosini.

Foto G. Čvorović

Iza njih, u magli nahereni posmatrači, znatiželjno nadgledaju ovu refleksnu radnju.

Ispred, obrisi kvadrata kroz koje proviruje sudbina. U pravom planu, impozantni nagoveštaj prepoznatljivog iskoraka, u prvim potezima četke, onog žurnog, koji uvek, na slikama Miloša Šobajića, na klizavom terenu, stigne tamo gde je krenuo, u izazov alarmantnog, nepoznatog i opasnog. Ovaj nije stigao.Njegova senka se zaustavila u zamišljenom raskoraku, između ovde i nigde, zaleđena u vremenu u prostoru.

To su obrisi tek započete i nezavršene, poslednje slike slavnog srpskog slikara Miloša Šobajića, koju "Novosti" imaju priliku da ekskluzivno predstave prvi put u javnosti, neposredno pred veliku retrospektivnu, prvu posthumnu umetnikovu izložbu u Beogradu, godinu dana posle njegove smrti, koja će biti otvorena 11. maja u Domu Vojske, i na kojoj će se naći i ovo platno, dimenzija 100 sa 150 santimetara.

Poslednje poteze Miloš Šobajić je povukao u svom stanu u Palmotićevoj ulici samo dan pre nego što će, oboleo od virusa korona, otići u bolnicu iz koje se više nije vratio.

- Već je bio iscrpljen, bolest je bila uzela maha, ali on bez četke i platna nije mogao.

Radio je do poslednjeg dana - ističe, za "Novosti", Šobajićeva udovica Maja Todorović Iskjerdo, sa kojom je proveo poslednje trenutke života.

Slika se i danas nalazi tamo gde je i započeta, u kuhinji ukusno uređenog predratnog beogradskog stana, kroz čije slabo dihtujuće prozore prodire snažan miris lipe. Za dan-dva preseliće se nedaleko, na Trg republike, zajedno sa još mnoštvom eksponata, slika, skulptura, ali i ličnih predmeta do kojih je Milošu bilo stalo, i koji će upotpuniti ovaj svojevrsni vizuelni almanah u čast preminulog umetnika. Među njima su fotografije iz lične arhive, školski dnevnik, amajlije, kao i autentična amazonska narukvica venčanja.

Takođe, na izložbi će biti rekonstruisan i deo njegovog ateljea iz Luke Beograd, a naći će se i Šobajićevo autentično belo odelo koje je nosio u različitim prilikama i drugi intimni predmeti, poput prstena iz Manastira Svete Katarine na Sinajskoj gori.

Komemorativna izložba "Sublimacija" biće, praktično, retrospektivna, jer će se na njoj naći Šobajićevi radovi od 1972. godine, pa do poslednjih dana života. Ovo je treća izložba posle njegove smrti - prošle godine postavke su organizovane u Gračanici i Kruševcu.

- Biće ovo prva izložba u Beogradu, od kada je započeo svoj "deseti život", posmatrajući nas sa neba. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa Miloševom životnom pričom satkanom, ponekad i sasvim skriveno, u njegovim delima. Saznaće ponešto o njegovim idealima, strahovima, maštanjima i ljubavi - ističe Maja Iskjerdo.

Obrisi započete i nezavršene slike slavnog slikara, Foto G. Čvorović

Slikareva supruga naglašava da će ovo, ujedno, biti i prilika da se publika susretne s nekim od Šobajićevih slika nastalih u Parizu, koje nikada do sada nisu bile izložene u Srbiji. Istovremeno, biće predstavljene i njegove tri knjige.

Izložbu organizuje Ministarstvo odbrane Republike Srbije u saradnji sa Udruženjem "Miloš Šobajić".

- Osnovali smo ga Miloš i ja 28. januara prošle godine i ovo će biti prvi put da Udruženje nastupa javno - ističe naša sagovornica.

Povodom izložbe, objavljen je i bogat, ukusno opremljen katalog, na 86 stranica. Poseban segment kataloga čine izabrani delovi intervjua sa Milošem Šobajićem nastali 1999. godine i kasnije, Dragane Marković, danas glavnog i odgovornog urednika magazina "Odbrana" Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Izložba će trajati do 2. jula.

Maja Todorović Iskjerdo, Foto G. Čvorović

UZVIŠENI MOTIVI

UMETNOST Miloša Šobajića nikoga ne ostavlja ravnodušnim, u njegovim delima vidimo prepoznatljivu monumentalnost, materiju, formu i boju, dominantnost pojedinih motiva koji se ciklično ponavljaju, sublimiraju i postaju nešto više i uzvišenije, zbog čega Šobajić i jeste veliki slikar - istakla je viši kustos Velike galerije Doma vojske Srbije Jelena Knežević u uvodnom delu kataloga.

Pogledajte više