ANA KARENJINA IZMEĐU GREHA I MORALA: Nova baletska premijera u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

J. SIMIĆ 05. 05. 2022. u 12:04

PRVU baletska premijera ove godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, ansambl ovog najstarijeg srpskog teatra pripremio je po čuvenom delu „Ana Karenjina“ slavnog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja.Na Sceni „Jovan Đorđević“ biće igrana 14.maja.

SNP

Velika ljubav svetske literature za ovu priliku naslovljena „Ana Karenjina između greha i morala“ biće ispričana pokretom u koreografiji Krunislava Simića.

-Naša Ana Karenjina rastrzana je između porodice, obaveze i ljubavi koja joj se otvara. Rastrazana je između dva muškarca. Na tu rastrzanost se mi fokusiramo sve vreme. To je priča koja je, verujem, aktuelna i danas, kada svaka žena u makar jednom momentu, mora da bira između karijere i porodice, između dostižnog i nedostižnog – otkriva Simić.

Po rečima direktora Baleta Tonija Ranđelovića, ovakavo klasično delo nedostaje baletskom opusu velike institucije kulture kao što je SNP.

- Veliko delo Anu Karenjinu u svom repertoaru mora da ima svaka velika kuća. Prošle godine, iskoračili smo modernim baletom kakav je Madam Baterflaj, ali i sa apsolutnim domaćim biserom kakva je Ohridska legenda. Ovoga puta pričamo jednu drugačiju raskošnu priču - ističe Ranđelović.

Ideja koreografa je da na scenu u potpunosti prenese Tolstojevu priču o ljubavi, napuštanju, strasti, izdaji, ostrašćenosti koje, u vrtlogu agonije i ekstaze, vode do potpunog uništenja, ne samo Ane, nego i svih koji je okružuju.Jer „sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način.“

Kostimi koje kreira Mirjana Stojanović Maurič u stilu su epohe koju roman opisuje, ali donekle osavremenjen.Osim koreografije i režije, Krunislav Simić pravi izbor muzike i piše libreto. Dirigent je Mikica Jevtić, scenograf predstave je Saša Senković,a dizajner svetla Marko Radanović.

U glavnim rolama su prvaci Baleta SNP – Ana Đurić u naslovnoj ulozi i Andrej Kolčeriu kao mladi oficir Aleksej Vronski. Asistentkinja koreografa je Oksana Storožuk, baletska pedagoškinja je Ala Širkevič.U predstavi nastupaju i solisti i ansambl Baleta i Orkestar Srpskog narodnog pozorišta.

Pogledajte više