PET BISERA ISTOČNJAČKE KINEMATOGRAFIJE: Mesec azijske baštine na kanalu Foks muviz

N. D.

08. 05. 2022. u 10:38

DRUGA nedelja maja na kanalu Foks muviz posvećena je azijskoj kinematografiji. Tako ćemo od 8. do 16. maja radnim danima od 21.00 gledati neke od najpopularnijih filmova iz Kine, Japana, Južne Koreje i drugih azijskih zemalja.

Foto Foks

Akcioni krimić "Bes i čast" sa Džetom Lijem u glavnoj roli kineski je film iz 2013. koji otvara nedelju azijskog filma na kanalu Foks muviz. U ponedeljak 9. maja od 21.00 pratimo priču o dva policajca iz Hongkonga koji ulaze u trag nizu misterioznih ubistava. Sve žrtve su muškarci koji su bili u vezi sa starletom Liu. Ovo saznanje tera ih na smrtonosnu igru - jedan od njih će da glumi starletinog momka kako bi namamio ubicu...

Posle druženja sa Džetom Lijem, u utorak 10. maja na Foks muviz stiže legenda kineskih, ali i holivudskih akcionih komedija - Džeki Čen. "Smoking" nam predstavlja Džimija Tonga, taksistu poznatog po svojoj brzini i sposobnosti, koji postaje lični vozač tajanstvenog bogataša Klarka Devlina. I dok on i ne sluti šta mu je zapravo novi posao, smirenost, prijateljski odnos njegovog novog šefa i Klarkova blaga priroda osvajaju Džimija, te njih dvojica postaju bliski. On ne zna da je njegov misteriozni poslodavac zapravo špijun. To saznaje nakon eksplozije bombe podmetnute pod Klarkov automobil nakon koje Devlin završava u komi. Tada do Džimijevih ruku dospeju beleške i sat koji kontroliše neobičan smoking.

Sledeći u nizu je film "Mit" (sreda, 11. maj), još jedna akciona komedija Džekija Čena, ovog puta iz 2005. Doktor Džek Čen je uspešan arheolog, stalno u potrazi za novim otkrićima i starim civilizacijama. Ipak, postoji jedna stvar koja ga opterećuje - ponavlja mu se neobičan san u kom je on zapovednik velike istočnjačke vojske. On je kineski general Meng, koji je upravo pred borbom čiji je cilj očuvati čast korejske princeze u koju je zaljubljen. Ispričaće san prijatelju Vilijamu, a on će ga nagovoriti da zajedno krenu na Daleki istok, kako bi možda tamo protumačili Džekov san. Našavši se na mestu stare kineske grobnice, Džek će ustanoviti da se tu nalazi nešto što je njemu nekada davno pripadalo.

"Pritajeni tigar, skriveni zmaj" majstorsko je delo reditelja Anga Lija, nagrađeno sa četiri Oskara i tri priznanja BAFTA, koje u istom terminu gledamo u četvrtak, 12. maja. Jun Fat Čou glumi legendarnog učitelja borilačkih veština, Li Mu Baja, koji predaje svoj mač, Zelenu sudbinu, devojci s kojom je proveo jednu noć - Ju Šu Lijen. Međutim, kada neko ukrade mač od žada, sumnja pada na Džejd Foks, okorelu razbojnicu koja je ubila Lijevog učitelja i predstavlja se kao sluškinja povodljive gradonačelnikove ćerke Jen Ju. Pod Džejdinim uticajem, Jen odbija ugovoreni brak i postaje maskirana ratnica.

Foto Foks

Za kraj azijske nedelje, od Oskarom nagrađivanog glumca i reditelja Klinta Istvuda stižu "Pisma sa Ivo Džime" - priča o japanskim vojnicima koji su branili svoju otadžbinu od invazije američkih snaga tokom Drugog svetskog rata. Sa odbranom koja se bazirala na pukoj volji, odlučnosti i neosvojivim stenama ostrva Ivo Džima, sjajni taktičar general Tadamiči Kuribajaši i njegovi ljudi pretvorili su očekivani brzi poraz u skoro 40 dana herojske borbe. Žrtva i hrabrost prikazane u ovom filmu magazin "Rolingstoun" nazvao je "jedinstvenim i nezaboravnim", a film je nagrađen jednim i nominovan za još tri Oskara.
 

Pogledajte više