"CRVENO SLOVO" PRIČA O SAMOĆI: Dela Biljane Velinović u Galeriji SKC

M. A. K.

04. 05. 2022. u 12:19

RADOVI multimedijalnog karaktera inspirisani običajima vezanim za verske praznike čine postavku "Crveno slovo" Biljane Velinović (1977), koja u Galeriji SKC traje do 6. maja.

Foto promo

U delima nastalim tokom poslednje dve godine, prisutni su običaji celivanja zemlje, mešenja obrednog hleba, farbanja jaja... Autorka tehniku veza primenjuje na različitim podlogama - krevetskim čaršavima, platnenim ubrusima, rudarskim šlemovima (izvučeni iz aleksinačkog rudnika posle velike nesreće 1989. godine), dok su fotografije štampane na platnu iz njene lične arhive.

Velinovićeva je diplomirala zidno slikarstvo na FPU i doktorirala višemedijsku umetnost na Univerzitetu umetnosti. Radi kao docent na FSU, na predmetu Multimedijalna umetnost, i kao profesor strukovnih studija na ITS na predmetima Video-produkcija i vizuelni efekti. Imala je do sada pet samostalnih i više grupnih izložbi, a bavi se i primenjenim slikarstvom. Serija radova koju predstavlja u SKC za temu ima ulogu žena, kako u običajnim praksama, kućnim poslovima, tako i mučnosti čekanja, na koju su često osuđene:

- Šta je, na kraju, crveno slovo? Verski praznik, dan za odmor, praznoverje...? Crveno slovo je priča o samoći - zaključuje se u najavi izložbe.

Pogledajte više