DECENIJA OPERE "KARMEN": Bizeovo slavno delo ponovo na repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu

V.V.S.

28. 04. 2022. u 13:00

OPERA Žorža Bizea "Karmen", posle kraće pauze, vraća se 30. aprila i 4. maja, pod dirigentskom upravom Dejana Savića (i u režiji Nebojše Bradića) - na redovan repertoar Velike scene Narodnog pozorišta.

foto: Promo

Remek delo slavnog francuskog kompozitora predstavlja jedan od najsnažnijih umetničkih izraza trijumfa strasti nad sentimentalnom ljubavlju. Opera je nastala po noveli Prospera Merimea, komponovana na libreto Mejaka i Alevija, po porudžbini pariske Opere komik 1872. godine.

 Reditelj Nebojša Bradić izmestio je radnju u vreme građanskog rata u Španiji, a posebna atmosfera dobila se angažovanjem dela ansambla Baleta (koreograf Emilija Jovanović), korišćenjem nekih tradicionalnih borbi koje se uvek vezuju za "Karmen", kao i ubacivanjem elemenata flamenko muzike. Na izvođenju 30. aprila naslovnu ulogu pevaće Dragana del Monako, Mikaelu, devojku sa sela, dočaraće Aleksandra Stamenković, rolu narednika Don Hozea tumačiće Janko Sinadinović, a toreadora Eskamilja, Miodrag D. Jovanović. U ansamblu su i Ivanka Raković Krstonošić, Ivana Živadinović, Darko Đorđević, Pavle Žarkov, Miroslav Markovski i Vuk Matić.

 Na izvođenju 4. maja u podeli će biti Ljubica Vraneš u ulozi Karmen, Nevena Bridžen kao Mikaela, a Dejan Maksimović je Don Hoze... U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i baletski ansambl Narodnog pozorišta. Scenografiju je uradio Geroslav Zarić, a kostime Katarina Grčić Nikolić.

Predstava je premijerno izvedena u martu 2012. godine

Pogledajte više