SLOBODA JE - U ZATVORU: "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" na sceni Narodnog pozorišta

V. V. S.

27. 04. 2022. u 12:26

PO tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića nastala je predstava "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", čije je premijerno izvođenje 30. aprila na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

"Uspavanka za Aleksiju Rajčić", Foto M. Janković

Kosiću je ova drama donela Sterijinu nagradu za originalni domaći dramski tekst (2019/2020), a u njegovom fokusu je neravnopravnost žena u društvu i traženje slobode s druge strane zakona.

- Glavna junakinja pokušava da pronađe slobodu u nekim konvencionalnim, građanskim okvirima porodice i braka, međutim, toga za nju nema i ona prelazi s druge strane zakona - reči su pisca koji dodaje da je paradoks da za Aleksiju zatvor postaje najveća sloboda.

Inače, inicijalno polazište za ovo delo bila je nedavno (ponovno) objavljena knjiga "Zatvorenice" Milutina A. Popovića, s kraja 19. veka, među čijim koricama su ispovesti zatvorenica Požarevačkog kaznenog zavoda.

U priči o ženi koja sudbinu uzima u sopstvene ruke gledaćemo u glavnoj ulozi Vanju Ejdus, a u podeli su i Iva Milanović, Novak Radulović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević.

Foto M. Janković

Scenograf je Andrea Rondović, kostimograf Velimirka Damjanović, kompozitor Nevena Glušica, a koreograf Damjan Kecojević. Dramaturg Tijana Grumić otkriva da se autor, osim "formalnog oblikovanja teksta, poigrava i jezikom i na taj način veoma vešto prikazuje potresnu životnu priču jedne žene koja izlaz iz začaranog kruga nasilja i konačnu slobodu, paradoksalno, pronalazi u zatvoru".

Pogledajte više