POČEO BIJENALE UMETNOSTI U VENECIJI: "Mleko od snova" se otvara za čitav svet, Srbiju predstavlja "Hod sa vodom"

Milica Ostojić (Rim)

22. 04. 2022. u 15:53

POSLE zatvorene Italije, umetničke i stvaralačke lepote, grad Venecija se sutra otvara za čitav svet umetnosti – 59. Bijenale umetnosti sa naslovom "Mleko od snova".

Foto: Jutjub/VernissageTV

Od 23. aprila do 27. novembra predstavlja se 58 zemalja, među njima i Srbija, 213 umetnika u raznim paviljonima, 191 umetnica i 22 umetnika, volju da ponovo osvoji normalnost i optimizam odmah je stavila na prvo mesto jedna žena - umetnička direktora Ćećilija Alemani. To je prva žena sa Apeninskog poluostrva kurator izložbe, stavljajući svoj pečat ponajpre naslovom pozajmljenim od meksičke nadrealističke slikarke i kniževnice Leonore Karington (1917 – 2011) koja je opisivala magični svet u kojem se život konstantno preobražava. Ćećilija ima veliko iskustvo na njujorškoj umetničkoj sceni kao i u direkciji Paviljona Italije na Bijenalu 2017.

Za 180 umetnika to će biti prvo prisustvo u Laguni a biće izloženo 1433 rada, umetnička dela, instalacije, najviše dela od nastanka Bijenala. 5 zemalja pojavljuje se prvi put: Kamerun, Namibija, Nepal, Oman i Uganda, a tri zemlje Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan prvi put će imati svoje paviljone.

Moto ovogodišnjeg Bijenala jeste magični svet u kojem se život konstantno preobražava kroz prizmu imaginacije, koliko je metafore posle pandemiie u tome ne treba ni opisivati, "svako može da se promeni, postane nešto drugo ili neko drugi". Ove godine posebno je favorizovan nacionalni umetnički put, 80 učesnika u istorijskim padiljonima, Đardini, Arsenalu i u istorijskom delu Venecije, u paviljonu Italije postavljeno jedno veliko delo Đan Marija Tozatija koji će zauzeti celokupni padiljon a ostali italijanski umetnici biće raspoređeni u svetskim padiljonima. Po želji gradonačelnika Venecije postavljen je paviljon grada domaćina a tu su i brojni prateći programi.

SRBIJA NA 59. BIJENALU

Srbiju predstavlja projekat umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić "Hod sa vodom". Paviljon Srbije već je otvorila ministarka kulture i informisanja Maja Gojković. Nikolićeva istraživanja kroz dva rada "800m" (snimljen dronom, iz ptičje perspektive) i "Dokument" u horizontalnom formatu, potcrtavaju odnose sa tehnologijom i prirodom, u ovim slučaju vodom kao osnovnim delom naših tela, ali i vodom kao prostorom za povezivanje, tako će se posetioci susresti sa dva dominantna formata slikarstva – vertikalnim i horizontalnim u dva različita skupa odnosa.

Pogledajte više