KROZ KNJIŽEVNOST SE SAMERAVA SVET: Spisateljica Vesna Kapor povodom 23. aprila, Svetskog dana knjige i autorskih prava

M. N. M.

22. 04. 2022. u 09:36

SVETSKI dan knjige i autorskih prava obeležava se ove subote, 23. aprila - koji je usvojen kao globalni praznik pisane reči odlukom donetom na Generalnoj konferenciji Uneska, u Parizu 1995. godine.

Vesna Kapor / Foto M. Anđela

U Španiji se on praznuje još od 1923, u čast Servantesa koji je umro na taj datum, ali i kao deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, kada su po tradiciji muškarci donosili ruže voljenima, a žene su im zauzvrat darivale knjige.

- Priča i pripovedanje deo su duboke čovekove potrage za smislom - o knjizi i pisanju, u susret ovom prazniku, kaže Vesna Kapor, dobitnica priznanja "Meša Selimović" za najbolju knjigu protekle godine. - Kroz književnost se samerava svet - kolektiv i pojedinac. Književnost ima testamentarnu ulogu, ona je svedok vremena u kome pisac živi. Svaki istorijski period ima svoja svedočanstva koje ostavlja onima što dolaze. Tako saznajemo šta je zanimalo one pre nas, i ostavljamo svoj trag. To je istovremeno i duboko intimistička umetnost i odraz kolektivnog. Književnost je jedina umetnost koja čoveku dozvoljava apsolutnu slobodu: čitanje je mogućnost stvaranja sopstvenih svetova. Čitanje usporava vreme na čiji se ubrzani protok žalimo; čitajući produbljujemo sopstvena saznanja i bistrimo um; čitanje je jedna vrsta molitve. Bez obzira na prilike u novom veku, verujem da knjiga neće nikada izaći iz mode, stoga što će čovek uvek želeti da priča priče. "Humanost je jedina realnost, a ako pisac u to ne vjeruje, onda ništa besmislenije na svijetu nema od njegove rabote", kaže Meša.

Pogledajte više