OD 76 OSTALE SAMO TRI SINAGOGE: Izložba u jevrejskom kulturnom centru

V.C.S.

20. 04. 2022. u 15:26

U VOJVODINI je pre Drugog svetskog rata bilo 76 sinagoga, a danas su ostale samo tri: u Subotici, Novom Sadu i Zemunu. Izložba "Sinagoge u Vojvodini kojih više nema" otvorena je sinoć u Jevrejskom kulturnom centru (bivši Reks), u Jevrejskoj ulici u Beogradu.

V.C.S.

Uz slike ovih sinagoga, na izložbi je prikazan i njihov istorijat, iz kog se vidi da je jedan broj srušen za vreme Drugog svetskog rata, ali je mnogo porušeno i kasnije, mahom između 1948. i sredine šezdesetih godina prošlog veka. Srušene su, po rečima autorke izložbe dr Čedomile Marinković, budući da vernika posle Holokausta gotovo da nije ostalo, a generalni stav nove vlasti prema bogomoljama bio je negativan. Dva-tri objekta fizički postoje i danas, ali su privatno vlasništvo i u njima se ne odvijaju nikakva bogosluženja.

Sinagoge su naročito doživele procvat posle 1867. godine, kada su religije i narodnosti u Austrougarskoj monarhiji dobile ravnopravnost. Tada su izgrađeni najlepši i najveći hramovi.
Za vreme Drugog svetskog rata, okupatori i domaći izdajnici opljačkali su i uništili sinagoge u Banatu i Sremu, a one koje su "preživele", u Bačkoj, srušene su po oslobođenju. Tako su uklonjeni ne samo arhitektonski biseri, već i izbrisani poslednji tragovi kulturne i materijalne baštine cele jedne populacije u Vojvodini.
Pored dr Čedomile Marinković, istoričarke umetnosti, medieviste i judaiste, izložbu je realizovao i dipl. inž. Goran Levi.
Pogledajte više