MAPE IZ "BANTUSTANA": Izložba u DKSG

M. N. M. 17. 04. 2022. u 17:01

IZLOŽBA ilustrovanih mapa iz putopisnog romana "Bantustan" i premijerno predstavljanje digitalnog projekta "Bantustan: Interaktivni atlas" biće upriličeni u Domu kulture "Studentski grad", gde će postavka Uroša Krčadinca naslovljena "Onda porasteš a mape postanu strašne" biti izložena od večeras u 19 časova, do 14. maja.

foto promo

"Bantustan" je objavljen 2015. kao samizdat Kluba putnika. Napisali su ga zajedno Uroš Krčadinac, Lazar Pašćanović i Marko Đedović. Taj infografički putopisni roman o putovanju kroz Afriku je pripovest o podelama, izolaciji, kontaktu i zamišljanju drugačijih kartografija ljudskih odnosa na zajedničkoj planeti.

Za "Bantustan" Uroš Krčadinac je za godinu i po nacrtao nekoliko desetina ilustrovanih mapa. One predstavljaju složene tapiserije piktograma, ideograma, različitih pisama, grbova, lavirinata, tajnih poruka i skrivenih simbola. Na izložbi će ove mape prvi put biti prikazane kao zidne grafike u velikom formatu, a ujedno će biti premijerno predstavljen i "Bantustan: Interaktivni atlas", digitalni tumač ovih mapa, autorska književno-grafička veb aplikacija koju je ovaj programer, digitalni umetnik i pisac napisao i dizajnirao baš za ovu izložbu.

Pogledajte više