U PANČEVU 20.BIJENALE UMETNOSTI: Ove godine, od 27.maja do 27.juna, pod nazivom "rafinerijamanastir"

V.V.S.

07. 04. 2022. u 14:43

JUBILARNO 20. Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom "rafinerijamanastir" biće održano od 27. maja do 27. juna u Pančevu.

foto: Zoran Jovanović Mačak

Selektorka ovogodišnjeg programa je kustoskinja i kritičarka Maja Ćirić, a svoje radove predstaviće tridesetak umetnika i kolektiva iz Srbije i inostranstva.

- Ovogodišnje Bijenale umetnosti u Pančevu tematski je inspirisano lokalnim hibridnim fenomenom koji odslikava ikoničan i naizgled kontrastan, horizontalan i neposredan suživot Rafinerije nafte i Manastira Vojlovica, a čija međuzavisnost u zavisnosti od tačke gledišta, može biti simbiotična ili konfliktna. Bijenale "rafinerijamanastir" otvara pitanja da li je i kako je moguće delovati izvan i preko domena matrica, obrazaca i uslova koji generišu manastir i rafinerija, svako za sebe ali i zajedno, te kako razrešiti odnos ograničenog parohijalnog delovanja i nezaustavljive potrebe za otvorenošću i inventivnošću - stav je selektorke Maje Ćirić.

Na 20. Bijenalu umetnosti učestvuju autori iz Srbije: Adrienn Ujhzi, Aleksandra Jovanić, Aleksandar Todorović, Ana Vujović, Bogoljub Đoković, Veljko Zejak (Srbija-Slovenija), Darija Medić (Srbija-SAD), Igor Simić (Srbija-SAD), Jelena Micić (Srbija-Austrija), Kristina Tica (Srbija-Austrija), Luka Cvetković (Srbija-Švajcarska), Ljiljana Šunjevarić, Matrijaršija, Milenko Prvački (Srbija-Singapur), Milica Mijailović (Srbija-Crna Gora) Milica Ružičić, Nataša Kokić, Nemanja Nikolić, Nikola Damjanov, Pleme F 20, Sanja Anđelković i Udruženje Kurs.

Radovi umetnika iz inostranstva dolaze iz Španije, Holandije, Belgije,Rumunije, Velike Britanije, Ukrajine, Španije, Nemačke i drugih zemalja.

Manifestaciju Bijenale umetnosti "rafinerijamanastir" prati i stručno priređen dvojezičan katalog sa tekstovima stručnjaka, kritičara i teoretičara umetnosti.

Pogledajte više