"PRIČE IZ RADIONICE" ŽIVE I POSLE 40 GODINA: Obeležen jubilej legendarne serije u okviru festivala FEDIS

Jl. B.

01. 04. 2022. u 07:50

SEĆANjA na čuvenog majstora Životu i druge junake iz legendarne serije Zdravka Šotre "Priče iz radionice" oživela su večeras u Ustanovi kulture "Vuk Stefanović Karadžić".

Foto: Igor Marinković

Povodom 40 godina od premijernog emitovanja, u okviru ovogodišnjeg 12. Festivala drama i serija (FEDIS) upriličen je omaž ovom čuvenom TV ostvarenju.

Iako ima samo šest epizoda, serija je ostavila snažan trag zbog univerzalne priče i sjajne glumačke ekipe koju je predvodio Zoran Radmilović (1933-1985) u liku Živote. Njegovu ženu Savetu igrala je Mira Banjac, a glumci su 1982. za pomenute uloge dobili nagradu za najbolji glumački par godine po izboru čitalaca "TV Novosti".

Reditelj i scenarista Zdravko Šotra prisetio se kako je na nagovor ljudi iz redakcije Radio televizije Beograd počeo da beleži priče auto-mehaničara Dragiše Krunića (1929-2004). Kako je ispričao, Krunić je bio veoma neobičan majstor koji se družio sa uglednim književnicima kao što je Duško Radović ili slikarima poput Miće Popovića i Milića od Mačve. Na osnovu Dragišinih kazivanja nastao je scenario, u kome glavni junak serije Života sluša priče mušterija, i zanimljivosti beleži u dnevniku koji je nazvao "Kupusara".

"Priče iz radionice" su snimane u manjim etapama tokom 1981, a prikazane 1982. Uporedo sa serijom Šotra je snimio i film "Šesta brzina" (1981). Na sceni Teatra "Vuk" o dogodovštinama i anegdotama su pričali i glumci Tanja Bošković i Aljoša Vučković, producent serije i profesor na FDU Filip Feti Dautović i TV kritičarka Meri Bilić. Publika je gledala i odlomke serije, a glumac Fuad Tabučić je podsetio na neke čuvene Životine replike.

Pogledajte više