SEĆANJE NA MARINU STEFANOVIĆ: Premijera filma "Geometrija prijateljstva"

M. N. M. 20. 03. 2022. u 14:19

POVODOM prve godišnjice smrti Marine Stefanović, novinarke i autorke legendarne emisije iz kulture "Art fantazija", u ponedeljak 21. marta u 18.30 u Art bioskopu Kolarac premijerno se prikazuje film "Geometrija prijateljstva" Marine Stefanović i Miomire Vitas.

foto promo

- Dugogodišnji saradnik i prijatelj Kolarca, Marina Stefanović (1960-2021) je bila profesionalno posvećena kulturi i umetnosti kroz autorske emisije koje je kreirala. Bila je autentična, nezavisna, istrajna i dosledna u odbrani lepote i najviših umetničkih i moralnih vrednosti kroz svoje emisije - rečeno je iz ove zadužbine povodom godišnjice odlaska novinarke.

Koautorka filma Miomira Vitas u tekstu "Proleće bez Marine", posvećenom njihovom prijateljstvu i saradnji, povodom premijere filma "Geometrija prijateljstva", priseća se njihovog prvog susreta u Muzičkoj školi "Stanković" u Beogradu, na 40 godina od prvog koncerta Vitasove, kada je počelo njeno umetničko druženje sa Marinom na relaciji Beograd-Pariz.

- Marina će snimati koncerte, predstave, pripreme, trenutke iz života učesnika, mladih umetnika i saradnika uz dragocene savete, primedbe i šale - navodi Miomira Vitas.

- Spontano kao što su bila druženja slavnih o kojima je ovaj film. Klara i Paulina, Žorž i Paulina su imale sreću da se sretnu u mladosti, da ta druženja traju do kraja njihovih života. Marina i ja smo se upoznale u našem zrelom dobu i naše druženje je trajalo prekratko. Smrt je bila brža, nestrpljiva i na prvi dan proleća 2021. uzela nam Marinu. U pismu iz 1842. Ž. Sand piše Paulini: "Vi ste moja mladost, moja slava i moja budućnost". Marina će me "Markizom" zvati. Marina i ja ćemo uraditi nekoliko jedinstvenih scenskih ostvarenja sa učešćem i mladih umetnika iz raznih zemalja... Film na kojem smo radile više od dve godine, čije premijerno prikazivanje Marina nije dočekala, pletenica je našeg prijateljstva, radosti stvaranja i prevelike moje tuge.

Pogledajte više