PUPIN, LOVAC NA ZVEZDE: Knjiga Radoslava Pavlovića, u izdanju Kompanije "Novosti", predstavljena u Matici srpskoj (VIDEO)

Z. GRUMIĆ 18. 03. 2022. u 20:50 >> 09:42

IZUZETNO izdanje Kompanije "Novosti", knjiga „Pupin, lovac na zvezde“, proslavljenog pisca, autora dramskih tekstova i scenariste Radoslava Laleta Pavlovića, predstavljena je u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu, u prisustvu preosvećenog vladike bačkog Irineja, predstavnika političkog i kulturnog života pokrajine i grada, ljubitelja pisane reči.

Foto: N. Karlić

O Mihajlu Pupinu (Idvor,1854-Njujork,1935), jednom od najvećih svetskih naučnika i njegovim sponama sa Maticom i srpskim narodom, kao i o ovom autorovom izuzetnom poduhvatu govorilisu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, glavni i odgovorni urednik Kompanije „Novosti“ Milorad Vučelić, urednica Izdavačkog sektora Kompanije „Novosti“ Jelena Jovović i autor.

Podsećajući na „neispričanu priču“ koju je Pavlović izneo u ovom fascinantnom delu o Pupinovoj ulozi, kao počasnog konzula Srbije u Njujorku u vreme balkanskih i Prvog svetskog rata, kada je Srbija krvarila, Mirović je rekao da je Pupin svakodnevno radio ono što mu je rodoljubiva nit, koju je poneo iz svog Idvora i Banata, nalagala.

- On je bio baklja koju smo mi Srbi (tada) imali u Americi. Pupin je zapravo uticao na sudbinu Srbije, srpske Vojvodine, kroz organizovanje dobrovoljaca za rat, materijalnu pomoć koju je slao - istakao je Mirović podsetivši da je Pupin imao ogroman uticaj na američko društvo, posebno na njihovu štampu. Bio je jedan od najvažnijih pregalaca u posleratnom periodu, koji je zahvaljujući svom ugledu i vezama sa najvišim ličnostima, počev od predsednika Vudroa Vilsona, izdejstvovao da veći deo Banata pripadne ondašnjoj Kraljevini SHS.

Foto:

- I još više od toga, da podigne ugled Srbije kao pobednice u Velikom ratu.

Na vezu Pupina sa Maticom srpskom podsetio je njen predsednik, istakavši da je on postao njen počasni član 1927. godine a da mu je 1929. Matica objavila autobiografiju „Od pašnjaka do naučenjaka“.

- Mi moramo danas da izgradimo onu vrstu samopoštovanja kakvu je imao Pupin – naglasio je Stanić i naveo da je Pupin otišao u Ameriku jer je shavatio da tamo najbolje može da brani svoje Srpstvo.

Pavlović je u ovoj knjizi, na majstorski način, transponovao pupinovu autobiografiju u dijalošku formu i to delo o „brilijantnom liku koji nas i dan danas osvetljava“, moglo bi da bude dobar temelj za novu umetničku formu, poput filma ili dobre igrane tv serije, dodao je Stanić.

Foto: N. Karlić

Vučelić je podsetio na dugogodišnje poznanstvo sa autorom ovog dela i napominjući da do ove knjige nije toliko znao o Pupinu, istakao da kod nas nije baš bilo previše izvora za tu vrstu romanesknog i pripovedačkog materijala.

- Ova knjiga je izuzetno važna jer tu vidimo Srbina koji svoj ugled, dar, imovinu, prilaže za korist svom narodu – naglasio je Vučeklić, podsetivši između ostalog i na fascinantnu rečenicu koju je Lale napisao, kao je Pupin rekao Nikoli Tesli „Ti si izmislio 20. vek“.

Pavlović je zahvalio Matici za, kako je istakao, privelgiju da mu u toj instituciji bude održana promocija knjige i naveo da je Pupin lik koga je izučavao tri godine, zbog malog broja podataka i materijala kod nas.

- Ja na Pupina gledam kao na brata, ujaka, prijatelja. Kao na Leonarda Da Vinčija njegovog doba – zaključio je Pavlović i naglasio da ja Pupin junak na koga se treba ugledati da bismo išli napred.

Delove iz ove izuzetno zanimljive knjige, tokom promocije u Matici srpskoj, čitala je Jelena Jovović urednica izdavačkog sektora „Novosti“.

Pogledajte više