POLA VEKA "PINOKIJA": Jubilej jedinog profesionalnog pozorišta lutaka u Beogradu

V.V.S.

18. 03. 2022. u 16:10

POZORIŠTE lutaka "Pinokio", obeležava pedeset godina postojanja: povodom jubileja biće održana svečana proslava "Pola veka igre" u petak 1. aprila, na platou ispred teatra u Novom Beogradu.

foto: Arhiva "Novosti"

U okviru proslave biće održan koncert Orkestra policije ministarstva unutrašnjih poslova Srbije,planirana je svečana dodela nagrada i priznanja, a posle toga premijerno izvođenje ansambl predstave "Bajka o začaranoj lepotici" Slavča Malenova,reditelja iz Bugarske. takođe, najavljena je i promocija monografije, koja će prikazati rad pozorišta od osnivanja 1972. godine do danas.

Kako se podseća, teatar za najmlađe je osnovao Živomir Joković kao putujuće pozorište "Pinokio" 1972. godine. Svoje sedište u Zemunu (pri Radničkom univerzitetu), dobija neredne godine, kada i menja ime u pozorište lutaka "Pinokio". Tokom leta 2014. godine pozorište se seli na Novi Beograd, u zgradu bivšeg bioskopa "Jugoslavija", koju je teatru dodelila Skupštine grada Beograda na dve decenije. Pozorište lutaka "Pinokio" danas je jedino profesionalno pozorište lutaka u Beogradu i predstavlja jednu od najznačajnijih dečijih kulturnih institucija Srbije.

Pogledajte više