KARAKONDŽULE STARE TRI DECENIJE PRED PUBLIKOM: Nova izložba Zorana Petrušijevića Zopa

Dejan Ristić 18. 03. 2022. u 13:28

U "Handlebaru" u Vranju, večeras će biti otvorena samostalna izložba slika Zorana Petrušijevića Zopa, pod nazivom "Karakondžule".

Promo

Nakon pauze od oko pet godina, Zoran Petrušijević Zop, jedan od najcenjenijih likovnih umetnika sa juga Srbije, svoja dela izlaže drugi put u poslednja tri meseca. Prethodna izložba slika ovog umetnika iz "bele faze", takođe je bila organizovana u "Handlebaru", u neformalnoj atmosferi i izazvala je veliko interesovanje javnosti.

Postavka "Karakondžula" broji preko 50 slika manjeg formata, kojima dominiraju ženske figure. Prva dela iz ovog opusa nastala su pre tri decenije, a Petrušijević mu se vratio u poslednje vreme i zaokružio ovu konceptualnu celinu. Radi se o "najautentičnijem izrazu Zopovog stvaralaštva", kako navodi Filip Jovanović iz Galerije i antikvarnice "Mamuze", koja je, zajedno sa "Handlebarom", organizator ovog događaja. Izložba je prodajnog karatktera i biće postavljena u naredne dve sedmice.

Zoran Petrušijević Zop se likovnim stvaralaštvom bavi duže od pola veka, a radio je i kao profesor na vranjskom Pedagoškom fakultetu. Osnovne i magistarske studije završio je u klasi čuvene Ljubice Cuce Sokić, a član ULUS-a je od 1972. godine. Izlagao je u najprestižnijim galerijskim prostorima u zemlji, a višestruki je učesnik „Oktobarskog salona“.

Pogledajte više